Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Dopravcovia trvajú na ignorovaných januárových požiadavkách!

Nie je to tak dávno, čo naši kamionisti spravili na cestách cirkus. Zdá sa, že mali malé šapito a nestačilo to, keďže doteraz ich požiadavkám nikto nevyhovel. A už je tomu približne 6 mesiacov!

Medzitým boli voľby a sa stihla vymeniť aj vláda. Samozrejme, aj vtedy si pár kandidátov do parlamentu pri nich prihrievalo polievočku. A teraz? Akosi na nich zabudli. Do toho prišla globálna pandémia, ktorá postavenie slovenských dopravcov poriadne skomplikovala. Veľa z nich neprežije a zatiaľ čo napr. v Spojenom kráľovstve oslobodili nákladiaky kompletne o poplatky spojené s mýtom, v ČR sa zas zvažuje mierne oslobodenie nafty od spotrebnej dane, u nás sa akosi nič nedeje. A tak platí, že ty človek, chudák, môžeš robiť čo chceš, hlavne že my hore sa máme dobre. A bohužiaľ sa to netýka len dopravy, ale širokej oblasti života bežnej slovenskej spoločnosti. A nespokojnosť prejavujú aj významní slovenskí podnikatelia, ktorí patria do Klubu 500, keďže v hre sú desiatky tisíc pracovných miest, a s tým aj desiatky tisíc slovenských rodín!
Nedávno sa konalo stretnutie ÚNAS (Únia autodopravcov Slovenska). Zúčastnení autodopravcovia vyjadrili odhodlanie dôsledne trvať na “januárovych požiadavkách” prisľúbených predchádzajúcou vládou a potvrdené súčasným Ministrom dopravy a výstavby SR.

Jedná sa o:

  • zníženie dane z motorových vozidiel o 50% na úroveň krajín V4,
  • zníženie mýtnych poplatkov o 25%,
  • vratku spotrebnej dane z pohonných látok pre autodopravcov.

Požadované skutočnosti žiadajú prerokovať vo vláde a predložiť do NR SR na schválenie do 15.septembra 2020, aby sa zbytočne nevytvárali zo strany dopravcov nátlakové akcie. UNAS poukazuje na možnosti prepúšťania vodičov nákladnej autodopravy z dôsledku zníženej produkcie výroby v jednotlivých odvetviach.
Splnenie “januárových požiadaviek” pomôže významne znížiť riziko úpadku autodopravcov s možným následným negatívnym sociálnym a spoločenským dopadom.

Zdroj: Unas

Foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov