Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Kalifornia chce len bezemisné nákladiaky

Kalifornia patrí medzi najprogresívnejšie americké štáty aj v otázke elektromobility. Dôkazom toho sú aj aktuálne prijaté nové opatrenia, ktoré majú urýchliť nástup plne elektrických nákladných automobilov a ťahačov.

Veľké nákladné autá vrátane ťahačov sú s výnimkou autobusovej dopravy hlavným zdrojom znečistenia ovzdušia z automobilovej dopravy. V prípade Kalifornie je to podľa Kalifornskej rady pre čisté ovzdušie (CARB) až 70 % smogu. Dieselové nákladná vozidlá dnes predstavujú chrbticu každej modernej ekonomiky.

Podľa zástupcov CARB sa ale v USA emisné normy pre ťažké nákladné automobily v posledných desaťročiach prakticky nepohli. CARB preto navrhuje, aby výrobcovia nákladných automobilov v Kalifornii predávali určité percento bezemisných vozidiel. Toto percento sa má v rokoch 2024-2035 postupne zvyšovať. V roku 2035 majú predávať 55 % bezemisných nákladných áut triedy 2b – 3 (Tesla Cybertruck) a 75 % triedy 4-8 a 40 % ťahačov.

V roku 2045 už to má byť vo všetkých triedach 100 %. Cieľom regulácie je dostať na kalifornské cesty do roku 2035 až 300.000 bezemisných nákladných vozidiel, vrátane 17.000 ťahačov. Nové regulácie sa nepochybne budú pozdávať vizionárovi Elonovi Muskovi a jeho automobilke Tesla. Už dlhšie totiž pripravuje elektrický ťahač Tesla Semi a na trh sa už tlačí elektrický pick-up Tesla Cybertruck.

-jj-, zdroj a foto: Electrek.co, Tesla

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov