Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nissan Ariya: Debut v Jokohame, na trhu od 2021

V centrále značky Nissan v japonskej Jokohame mal avizovanú premiéru nový elektromobil Ariya. SUV do zásuvky, ktoré sa na svetové trhy dostane od druhej polovice budúceho kalendárneho roku, má dojazd až 500 km.

Elektromobil Nissan Ariya je ďalší plne elektrický crossover respektíve malé SUV na už tak prehustenom trhu v tomto populárnom segmente. Nissanu ponúka nový elektromobil v niekoľkých verziách. Najnižšia s 65 kWh batériou (63 kWh využiteľnej kapacity) s pohonom zadnej nápravy absolvuje na jedno nabitie až 360 km a ponúkne výkon 160 kW.

Dojazd až 500 km ponúkne verzia Nissan Ariya s 90 kWh batériou (87 kWh využiteľnej kapacity) a výkonom 245 kW. Obe tieto autá sa budú predávať tiež s pohonom všetkých štyroch kolies e-4orce, ale mierne kratším dojazdom. Nakoniec bude v ponuke aj Nissan Ariya e-4orce 87kWh Performance s výkonom 290 kW a dojazdom 400 km.

Táto verzia zvládne zrýchlenie z pokoja na stovku za 5,1 sekundy, teda rýchlejšie než napríklad Porsche Macan. Nižšia verzia Ariya bude vybavená 7,4kW palubnou nabíjačkou, vyššia potom dokonca 22kW palubnou nabíjačkou! Rychlonabíjanie zvládne Ariya až 130 kW. Po novom bude CCS rýchlonabíjacím štandardom Nissanu v Európe! Ťažné zariadenie utiahne príves s hmotnosťou až 1500 kg.

Podobne ako elektromobily Tesla, tiež Nissan Ariya bude schopný prijímať OTA updaty, takže návštevy servisu nebudú musieť byť tak časté. Auto zvládne rozpoznávať hlas, podobne ako napríklad Amazon Alexa. Elektromobil bude vybavený tiež systémom poloautonómneho riadenia Nissan ProPilot Assist 2.0, HUD displejom a 12,3″ displejom na stredovej konzole. Objem batožinového priestoru má byť 466 litrov.

Samozrejmosťou je už dnes podpora Apple CarPlay a Android Auto. Cena elektromobilu Nissan Ariya bude začínať na čiastke okolo 37.500 eur. Interiér elektromobilu Nissan Ariya minimalizuje počet fyzických tlačidiel, ale napriek tomu ich tam stále niekoľko nájdeme – predovšetkým na volante. Na stredovej konzole sú dotykové plochy pre ovládanie klimatizácie.

Nissan Ariya je skutočne krásny a pozoruhodný automobil. Umožňuje nám napredovať, pričom cestovanie robí ľahšie a pohodlnejšie. Ariya je navrhnutá tak, aby zapôsobila a vyjadrila to, o čo sa Nissan usiluje – zlepšovanie života našich zákazníkov,“ uviedol prevádzkový riaditeľ značky Nissan Ashwani Gupta, ktorý na premiére nového elektromobilu sprevádzal výkonného šéfa tejto japonskej automobilky Makota Učidu.

-jj-, zdroj a foto: Nissan

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov