Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Musk: „Tesla Model Y? Revolúcia vo výrobe!“

Vizionár, miliardár a zakladateľ automobilky Tesla Elon Musk prežíva šťastné obdobie. Darí sa mu vo vzduchu aj na Zemi. O svoje sny sa pravidelne delí na sociálnej sieti, kde nedávno uviedol, že v piatej Gigatovárni pri Berlíne sa bude vyrábať Tesla Model Y a neskôr aj Tesla Model 3.

Výstavba európskej gigatovárne Tesla v Nemecku po krátkej koronavírusovej pauze úspešne pokračuje. Výroba tam má začať do júla 2021. Musk na sociálnej sieti de-facto potvrdil to, o čom sa už dlho hovorilo v kuloároch. Totiž, že karoséria na starom kontinente vyrábaného elektromobilu Tesla Model Y bude vylisovaná v jednom kuse.

Okrem toho sa vozidlo zrejme dočká po stránke výrobného procesu aj ďalších vylepšení – už skôr sa napríklad hovorilo o zjednodušení elektroinštalácie tak, aby ju mohli vykonávať roboti. Podľa reportáže z miesta stavby Gigatovárne Berlín sa na mieste budujú veľmi odolné podlahy, schopné zniesť obrovskú záťaž. Tou sa veľmi pravdepodobne stanú gigantické lisy OL 6100 CS Giga Press od spoločnosti IDRA Group.

Práve tie budú mať na starosti lisovanie revolučnej karosérie elektromobilu Tesla Model Y. Celkovo má ísť až o osem kusov týchto lisov, modifikovaných podľa požiadaviek Tesla. Ich maximálna ročná kapacita bude 213.474 ton. Vďaka tomu chce Tesla hneď počas prvého roku v berlínskej gigatovárni vyrobiť až 150.000 elektromobilov Model Y. Lisovaním väčších celkov odpadne pri výrobe Modelu Y množstvo manipulačnej a montážnej práce navyše.

-jj-, zdroj a foto: Electrek.co, Tesla

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov