Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Tesla si patentovala výkonnejšiu batériu

Automobilka Tesla si nechala urobiť ďalším patent, od ktorého si sľubuje lacnejšie a zároveň lepšie batérie.

Tesla má vlastný tím vedcov pracujúcich na vylepšovaní súčasných typov batérií, ale tiež výskume nových. Ide o Jeffa Dahna a ľudí okolo jeho osoby z univerzity Dalhousie. Nový patent je zameraný na bezanódové lítium-kovové batérie. Ide o zvláštny typ lítiových batérií, ktorý by mohol ponúknuť energetickú hustotu až 500 Wh/kg (1200 Wh/l) na úrovni článku.

To by v praxi znamenalo dvakrát až trikrát viac energie, než ponúkajú súčasné lítium-ionové batérie. Dlhodobým problémom tohto typu batérií je však ich životnosť, resp. počet cyklov. Práve tu podľa nového patentu Jeff Dahn a jeho tím dokázali vylepšiť – avšak len na úroveň 50 cyklov.

Aby bolo možné bez-anódové lítiové batérie poslať do komerčnej výroby, bolo by potrebné ešte aspoň tridsaťnásobné zlepšenie. Tesla a Jeff Dahn našťastie nie sú vo svojom výskume tohto nového typu batérií zďaleka osamotení. Rovnakou problematikou sa napríklad zaoberá Alessandra Accogliová z Milánskej polytechniky. Však už ju tam aj napokon kontaktovalo vedenie Lamborghini.

-jj-, zdroj a foto: Electrek.co, wiki

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov