Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Citroën ë-C4: Crossover s dojazdom 350 km

Pôvodne hatchback Citroën C4 sa v novej, tretej generácii premenil na malé SUV respektíve populárny crossover. Okrem benzínového a naftového motoru je však teraz v ponuke aj elektromobil.

Rozmery nového elektromobilu Citroën ë-C4 sú 4360 mm na dĺžku, 1800 mm na šírku a 1525 mm na výšku. Pre porovnanie a lepšiu predstavu, napríklad Hyundai Kona Electric má rozmery 4180 mm, 1800 mm a 1570 mm, takže nový ë-C4 je o niečo dlhší aj vyšší. Plne elektrická verzia bude vybavená 50kWh batériou a elektromotorom 100 kW.

Maximálna rýchlosť je obmedzená na 150 km/h, zrýchlenie z pokoja na stovku zvládne za 9,7 sekundy. K dispozícii bude mať 11kW palubnú nabíjačku a 100kW rýchlonabíjanie. Ide o rovnaký elektrický pohon a výbavu, ktorý nájdeme tiež vo vozidlách Peugeot e-2008 či DS 3 Crossback E-TENS.

Koncern PSA na nich stavia celú radu nových elektromobilov, ktoré sa v zásade odlišujú hlavne rozmermi a designom. Aj preto je možné očakávať podobnú cenovú hladinu. Kokpit, ktorému dominuje 10-palcový dotykový displej s infotainmentom podporujúcim Apple CarPlay i Android Auto, ponúka okrem iného aj bezdrôtové nabíjanie mobilu.

Medzi viac než 20 asistenčnými systémami nájdeme okrem iného mimo aj 360° kameru, núdzový brzdný systém, rozpoznávanie dopravných značiek, adaptívny tempomat alebo udržovanie v pruhu a ďalšie. Viac informácií by sme sa od koncernu PSA mali dozvedieť už čoskoro. Citroën údajne očakáva, že 8-10 % celkových predajov C4 bude práve plne elektrická verzia. Plug-in hybridná verzia však vo výrobných plánoch nefiguruje.

-jj-, zdroj a foto: autocar.co.uk, Citroën

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov