Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Česká republika chystá zníženie spotrebnej dane z nafty

Česká republika pripravuje zníženie spotrebnej dane za naftu. Jej cena by tak mohla klesnúť o nezanedbateľnú jednu až dve koruny na liter. Chce tak pomôcť najmä nákladným dopravcom, ktorým dlhodobo ubúdajú zákazky. Je to pomerne zaujímavý nápad.

Ako sme pred časom informovali, Veľká Británia stopne na 12 mesiacov mýto pre nákladné autá. V Česku idú inou cestou, ktorá môže potešiť viacerých ľudí, nie len občanov ČR či majiteľov nákladných áut, ale všetkých, čo majú pod kapotou vznetový motor. Minister priemyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček prezradil, že u našich susedov jazdia viac ako 2 milióny vozidiel s naftovým motorom. Zníženie dane o korunu by za súčasnej situácie znížilo príjmy do štátneho rozpočtu o nezanedbateľných 4,7 miliardy českých korún. Aktuálne sa nafta predáva v priemere v Česku za 27,23 koruny Presná podoba úpravy spotrebnej dani zatiaľ nie je známa.

Minister ďalej pripustil zníženie maximálne o 20 % zo súčasných 10,95 koruny z každého litra, čo je v prepočte 2 koruny. Jednou z možnosti je však zníženie „iba“ o 10%, teda o korunu. Vlani vybrala Česká republika na spotrebnej dani z nafty 64 miliárd korún.

Veľká Británia zruší na rok mýto pre dopravcov

Problémom je aj fakt, že tamojším dopravcom ubúdajú veľmi rýchlo zákazky. Kým v r. 2015 previezli 63 miliónov ton, aktuálne to je vraj len 29 miliónov a kšefty podobne ako u nás kradnú Poliaci. Tí majú okrem iného palivo ešte citeľne lacnejšie a to stále patrí medzí kľúčové náklady dopravcov.

Toto opatrenie by v konečnom dôsledku mohlo spôsobiť paradoxne zvýšenie tržieb (viac ľudí by tankovalo, aj zahraničných) a podporilo by to možno aj predaj nových naftových áut, ktoré pravdepodobne tak skoro z trhu nezmiznú. Na druhej strane tu je iný názor. Namiesto spotrebnej dane by mal štát znížiť sadzbu dane z príjmov a sadzbu odvodov či obmedziť administratívnu záťaž pre podnikateľov. Čo si myslíte, čo by preferovali Česi a čo by preferovali Slováci?

Foto:SITA

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov