Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Netykáte si s kontrolkami? Kia pomáha aplikáciou

V interiéri sofistikovaných vozidiel sa objavujú čoraz častejšie originálne kontrolky, ktoré mnoho šoférov hneď na prvýkrát nepozná. Automobilka Kia preto vyvinula v spolupráci so spoločnosťami Google Cloud a Megazone chytrú aplikáciu, ktorá problém bleskovo vyrieši.

Kia v spolupráci s Google Cloud vyvíja mobilnú aplikáciu s prvkami umelej inteligencie. Po zacielení na kontrolku okamžite vysvetlí palubné funkcie a ich používanie proste tak, že na miesto namierite telefón. Užívateľská príručka Kia je intuitívna mobilná aplikácia, ktorej zmyslom je užívateľom prostredníctvom fotoaparátu chytrého telefónu vysvetľovať názvy a funkcie jednotlivých prvkov na palube rôznych modelov Kia.

Funguje to v podstate na rovnakom princípe ako mobilné aplikácie, ktoré po zamierení prezradia názov nepoznanej kvetiny, rastliny alebo stromu. V každom prípade vďaka aplikácii od Kia už šofér nemusí hľadať papierový výtlačok príručky a všetky potrebné informácie o jednotlivých funkciách ľahko nájde pomocou aplikácie. Ďalšou výhodou intuitívnej aplikácie je schopnosť jednoduchého a pohodlného vysvetľovania funkcií.

Kia na vybraných trhoch ponúka zákazníkom mobilnej aplikácie pre rozšírenú realitu (AR) už od roku 2017. Širšiemu používaniu tejto aplikácie však bránili obmedzenia, a to kvôli nutnosti priemerovať všetky rozvrhy a typy ovládacích prvkov u každého nového modelu. Kia, Google a Megazone sa preto zamerali na rozpoznávanie symbolov uvedených na jednotlivých ovládacích prvkoch, čím sa aplikácia stala kompatibilná so všetkými novými modelmi, pretože používanie symbolov je vo všetkých vozidlách univerzálne.

Vďaka spolupráci s Google Cloud a Megazone je možné novú Užívateľskú príručku Kia ľahšie prispôsobiť a upraviť pre desiatky svetových trhov Kia. Funkcia Čítačka symbolov s využitím jedinečnej technológie Google Cloud pre učenie obrázkov na platforme umelej inteligencie dovoľuje presne identifikovať symboly palubných ovládacích prvkov z ľubovolného uhla. Napríklad keď užívateľ pomocou chytrého telefónu načíta symbol tempomatu na volante, platforma AI tento obrázok rozpozná prostredníctvom komunikácie so serverom.

Chytrý telefón následne okamžite zobrazí video s detailným predstavením funkcií tempomatu.Digitálna užívateľská príručka s možnosťou úplného prezerania Aplikácie Užívateľská príručka Kia ďalej slúži ako digitálna užívateľská príručka s funkciou pre vyhľadávanie. Obsahuje aj Zoznam symbolov a Zoznam varovných ukazovateľov, tj. ilustrovaný zoznam symbolov na palube vozidla, resp. zoznam varovných kontroliek prístrojového štítu, a to vrátane príslušných vysvetlení.

Spoločnosť Kia Motors plánuje aplikáciu Užívateľská príručka Kia uvádzať postupne od druhej poloviny roku 2020, a to najskôr s novými vozidlami určenými k uvedeniu na svetové trhy. „Inovatívna aplikácia Platformy AI, ktorá vo výrobnom priemysle už pomáha automatizovať procesy vizuálnej kontroly kvality. Nová digitálna užívateľská príručka s prvkami umelej inteligencie je skvelým príkladom toho, aký typ problémov dokáže AI riešiť a ako môže napomôcť aj zlepšovať zákaznícke skúsenosti,“ uviedol Kijoung Čoi, národný riaditeľ Google Cloud Korea.

Na Jarnej konferencii Kórejskej spoločnosti pre inteligentné informačné systémy 2020 bola aplikácia Užívateľská príručka Kia za jej inovatívny prínos odmenená hlavnou cenou v kategórii ‚Inteligentné aplikácie‘. Kia Motors bude v spolupráci s Google Cloud vyvíjať ďalšie funkcie na zvýšenie pohodlí užívateľov prostredníctvom pokrokových smart technológií.

-jj-, zdroj a foto: Kia

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov