Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda Octavia G-TEC: Na zemný plyn 500 km

Nová Škoda Octavia G-TEC, ktorá jazdí na stlačený zemný plyn, sa objaví na európskom trhu ešte na jeseň tohto roku. V porovnaní s benzínovým motorom ponúka asi o štvrtinu nižšie emisie.

Vďaka zásobníkom zemného plynu s kapacitou 17,33 kg ponúka Škoda Octavia G-TEC dojazd až 500 km (podľa normy WLTP) pri prevádzke na zemný plyn. V kombinácii s benzínovou nádržou s objemom 9 litrov sa dojazd zvyšuje o ďalších 190 km. Škoda Octavia G-TEC tak disponuje celkovým ideálnym dojazdom 700 km na jedno natankovanie všetkých nádrží.

Vozidlo využíva benzínový motor len v prípade, keď automobil štartuje po doplnení zemného plynu. V takom prípade musí vonkajšia teplota klesnúť pod -10 °C alebo pokiaľ sú zásoby zemného plynu natoľko vyčerpaný, že tlak v nádrži klesne pod 11 barov. Charakteristickými znakmi vozidla Octavia G-TEC sú špecifický vzhľad virtuálneho kokpitu a plaketa G-TEC na zadnej časti.

Objem batožinového priestoru je 455 l pri verzii liftback a 495 l v prípade verzii kombi. Auto sa dodáva s motorom 1,5 TSI a výkonom 96 kW. Pracuje veľmi úsporne aj vďaka premennému časovaniu sacích ventilov, ktoré umožňuje chod v takzvanom Millerovom spaľovacom cykle. Spotreba je 3,4−3,6 kg CNG/100 km pri prevádzke na zemný plyn a 4,6 l/100 km v benzínovom režime.

-jj-, zdroj a foto: Škoda Auto

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov