Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nissan Ariya: Svetová premiéra v polovici júla

Japonská automobilka Nissan naplánovala svetový debut nového elektromobilu Nissan Ariya už na 15. júla. Podľa výrobcu bude mať crossover do zásuvky dojazd 480 km a cena sa bude pohybovať od 35.000 eur vyššie.

Crossovery sú dnes najžiadanejším segmentom a tiež medzi elektromobilmi je v tomto ringu poriadne dusno. Na trhu už je Tesla Model Y, chystá sa Volkswagen ID.4 a tiež práve avizovaný Nissan Ariya. Pre Nissan pôjde o prvý nový elektromobil od uvedenia modelov Nissan Leaf a Nissan e-NV200.

Aj preto odborná verejnosť očakáva pomerne veľa, najmä po sklamaní z „nového Leafu“, ktorý je v skutočnosti skôr len faceliftovaný starý Leaf. Elektromobil Nissan Ariya ponúkne podobne ako Tesla Model Y minimalistický interiér, over-the-air softvérové updaty a vďaka systému ProPilot tiež niektoré funkcie autonómnej jazdy.

Predpokladaná cena nového elektromobilu Nissan Ariya sa pohybuje okolo 40.000 amerických dolárov (35.440 eur) pred dotáciami, teda by mal byť minimálne na zámorskom trhu výrazne lacnejší než Tesla Model Y. Minca má však aj druhú stranu, takže Nissan bude musieť kvôli tomu niekde ušetriť, pričom odborníci očakávajú, že za obeť padne kapacita batérie.

Na tohtoročnom Veľtrhu spotrebnej elektroniky v Las Vegas (CES 2020) predstavil Nissan veľmi slušne vyzerajúci koncept modelu Ariya, ktorý vyzeral, že sa už-už chystá do výrobného procesu. Automobil sa totiž má začať predávať ešte v tomto kalendárom roku, ale pravdepodobne len v Japonsku a Číne. Do USA a do Európy dorazí zrejme až začiatkom budúceho roku.

-jj-, zdroj a foto: Electrek.co, Nissan

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov