Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nárast predaja elektromobilov v Európe nezastavila ani korona

Automobily do zásuvky a plug-in hybridy sa na starom kontinente dobre predávajú aj v čase koronavírusovej pandémie Covid-19. Najpredávanejším elektromobilom v Európe za mesiac máj sa stal Renault Zoe (3702 kusov), ktorý je lídrom aj v predaji za prvých päť mesiacov roku 2020 (26.400).

Oficiálne predajné čísla z posledných mesiacov jasne dokazujú, že väčšina európskych krajín to myslí s elektromobilitou vážne. Navyše, aj spomínaná vírusová pliaga mala len obmedzený vplyv na predaj elektromobilov v Európe.

/Predaj elektromobilov v Európe za mesiac máj a prvý polrok 2020/

Podľa oficiálnej májovej štatistiky sa v Európe predalo celkovo 46.805 aut do zásuvky. To je medziročne o 23 % viac. Epidémia koronavírusu Covid-19 sa tak reálne prejavila v plnej sile len apríli, keď medziročne predajné čísla klesli o 16 %.

Vďaka celkovému poklesu predaja nových automobilov sa piaty mesiac v roku môže pochváliť 7,5% podielom vozidiel do zásuvky na nových predajoch. Za tento rok sa zatiaľ predalo 308.000 automobilov do zásuvky.

To znamená 7,8% podiel na predajoch nových automobilov, z toho 4,3 % tvoria len elektromobily. Za najpredávanejším májovým elektromobilom (Renault Zoe) je v tesnom závese Tesla Model 3 (2278 kusov za máj/25.938 za polrok), na treťom mieste v tomto rebríčku figuruje Volkswagen e-Golf (2488/14.622).

-jj-, zdroj a foto: EV Sales, wiki, Renault

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov