Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Seat Mó: Elektrická kolobežka aj skútre

Španielska automobilka Seat založila dcérsku značku Seat Mó zameranú na mestskú mobilitu. Medzi prvými čisto elektrickými dopravnými prostriedkami figurujú dve motorky a jedna kolobežka.

Samotný design odráža tvaroslovie vozidiel Seat, nechýba ani zameranie na mladú klientelu. Navyše, mašinky do zásuvky sú ohľaduplné k prírode a rešpektujú ekológiu. To však neznamená, že ich výkon nie je dostatočný. Seat Mó eScooter 125 má odvážny vzhľad, ktorý je umocnený exkluzívnym matným lakom, ktorý je v ponuke v troch odtieňoch.

Zadné koleso poháňa elektromotor, ktorého najvyšší výkon 9 kW je na úrovni spaľovacích motorov so zdvihovým objemom 125 cm3. Maximum krútiaceho momentu je 240 N.m. Elektricky poháňaný motocykel dosahuje najvyššiu rýchlosť 95 km/h a z pokoja na 50 km/h akceleruje len za 3,9 sekundy. Jazdec má k dispozícii tri prevádzkové režimy – City, Sport a Eco.

Manévrovanie uľahčuje spätný chod. Na jedno nabitie sady akumulátorov s kapacitou 5,6 kWh je možné odjazdiť až 125 km. Akumulátory sú vyberateľné pre domáce nabíjanie a rýchlo vymeniteľné pre nepretržitý prevádzku v rámci vozidlových parkov. Navyše, motorku bude možné využívať aj v zdieľanej službe.

Seat Mó eKickScooter 65 s mimoriadne robustnou konštrukciou je odpoveďou na rastúci dopyt po mobilite na poslednom úseku cesty vo veľkomestách za stále zložitejšej dopravnej situácií. Nová elektrická kolobežka s výkonným osvetlením a spoľahlivými brzdami kladie veľký dôraz na bezpečnosť. Značná pozornosť bola venovaná tiež komfortu, ku ktorému prispievajú okrem iného bezdušové pneumatiky.

Kapacita sady akumulátorov 551 Wh pomohla predĺžiť dojazd na jedno nabitie na 65 km, čo ocenia predovšetkým prevádzkovatelia vozidlových parkov. Elektromotor s výkonom 350 W zvládne aj stúpania so sklonom 20 stupňov. Vzhľadom k legislatíve v niektorých krajinách je najvyššia rýchlosť 20 km/h. Ceny nových dopravných prostriedkov pre mestskú mobilitu zatiaľ nezverejnili.

 

-jj-, text a foto: Seat

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov