Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Kúpiť repasované alebo originálne turbo?

Už takmer každý vodič sa stretol s poruchou turbodúchadla na svojom aute. Ako pri poruche turbodúchadla postupovať? Kde si vybrať správne turbodúchadlo a kde si ho nechať vymeniť?

Najhlavnejšou otázkou, ktorú rieši každý vodič je výber turbodúchadla. Vybrať si originálne alebo repasované turbo? Vo väčšine prípadov je originálne turbodúchadlo výrazne drahšie ako repasované a preto vodiči siahajú po repasovanom diely. Poďme si povedať základné rozdiely medzi originálnym a repasovaným turbodúchadlom, čomu sa vyvarovať a aké informácie zistiť pred samou kúpou turbodúchadla?

Repasované turbodúchadlá

Už zo samotného slova repasované je nám zrejmé, že sa nejedná o originálne turbodúchadlo. Jednotlivé časti turbodúchadla majú vymenené časti náhradnými dielmi aby turbodúchadlo opäť plnilo svoju funkciu. Hlavne dochádza k výmenám stredu turbodúchadla, lopatiek, tesnení alebo šrobovacích materiálov. Následne sa turbodúchadlo celé vyčistí a opieskuje.

Pri repasovaných turbodúchadlách musí zákazník hlavne rozmýšlať nad kvalitou a nie cenou turbodúchadla. Na Slovensku a v zahraničí je mnoho firiem alebo ľudí, ktorí repasujú turbodúchadlá. Keď si vyberáte repas turbodúchadla tak by ste sa mali opýtať na niekoľko informácií pred samotnou kúpou turba.

Aká je záruka na repasované turbodúchadlo?
Záruka na repasované turbodúchadlo by mala byť na 2 roky. Ak je firma so svojím repasom spokojná a vie, že ide o kvalitný repas, nemalo by jej robiť problém dať záruku na turbodúchadlo 2 roky. Kto dáva záruku 1 rok alebo žiadnu, treba sa obávať o nekvalitný repas a môže sa Vám výmena turbodúchadla výrazne predražiť.

Pri repase vymieňate aj stred turbodúchadla?
Stred turbodúchadla je najopotrebovanejšia časť na turbodúchadle. Aby bol repas, čo najkvalitnejší, mal by sa pri repase turbodúchadla vymeniť celý stred. Týmto spôsobom získate takmer nové turbodúchadlo a máte predpoklad, že Vám turbodúchadlo vydrží ďalšie desiatkytisíc kilometrov.

K turbodúchadlu dostanem faktúru?
Faktúra je zárukou turbodúchadla. Máte záruku, že ste turbodúchadlo kupovali a pri problémoch sa viete danou faktúrou preukázať. Viacero ľudí repasuje turbodúchadla doma bez väčších znalostí, kde dochádza k nekvalitnému repasu. Následne Vám turbodúchadlo nebudú chcieť reklamovať pri opätovných problémoch zapríčinených nekvalitným repasom.

Originálne turbodúchadlá

Sú zárukou kvality a garancie priamo od výrobcu turbodúchadiel, ktorý dané turbodúchadlá vyrába pre všetkych značky automobilov. Kúpa originálneho turbodúchadla je ako kúpa nového auta. Máte originálny diel so zárukou. Medzi najznámejších výrobcov turbodúchadiel patrí Garrett, Mitsubishi, Toyota a BorgWarner.

Originálne turbodúchadlá kupujú hlavne zákazníci, ktorí majú drahšie autá, potrebujú opraviť firemný vozový park alebo zákazníci, ktorým repasované turbodúchadlá narobili viac problémov ako úžitku. Jednou nevyýhodou pri originálnych turbodúchadlách je cena, ktorá je väčšinou výrazne vyššia ako pri repasovaných. Treba si vedieť vyhľadať predajcu originálnych turbodúchadiela  cena bude výrazne nižšia ako by ste turbodúchadlo nakupovali v autorizovanom servise.

Na záver by sme Vám chceli odporučiť predajcu originálnych a repasovaných turbodúchadiel Turboarena.sk. Kúpte si originálne turbodúchadla priamo cez ich webstránku, kde získate výrazne nižšiu cenu ako by ste turbodúchadlo nakupovali v originálnom autorizovanom servise. Na repasované turbodúchadlá majú záruku 2 roky a vymieňajú stredy turb.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov