Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Bratislavským tunerom berú vo veľkom techničáky

Na sociálnych sieťach sa rozbúrila ostrá diskusia na tému jedného bratislavského policajta, ktorý využíva zákonné oprávnenia. Upraveným autám berie značky a techničáky. Dôvod? Dodatočne nainštalované komponenty, bez riadneho schválenia, čiže tuning.

Tuning je droga, do ktorej keď raz spadnete, len veľmi ťažko sa z nej vyhrabete. Väčšina z nás asi nikdy. Potreba odlíšiť svoje auto je u autičkárov veľmi silná. Obyčajní spotrebitelia to nikdy nepochopia, ale vlastníctvo a jazda na upravenom aute je do značnej miery aj životným štýlom.

Tuning môže byť vkusný, ale…

Problémom Slovenska je legislatíva. Upravené autá sú často v lepšom stave ako tie sériové. Na druhej strane sú tu aj vraky, ktoré sú upravené priam nebezpečným spôsobom, čo má bližšie k tuzingu.

Druhotným problémom sú vždy nainštalované komponenty, ktoré síce môže vyrábať aj renomovaná firma, a tie vo svojej podstate spĺňajú aj určité technické predpoklady, lenže samotný proces schvaľovanie na európske normy je nákladný a zložitý, a tak sa výrobcom pre tak malý trh tento proces jednoducho neoplatí absolvovať.

Potom sú tu úpravy robené tak povediac doma, na kolene, ktoré síce môžu byť kvalitné, prepočítané a skutočne sa pri nich tuner narozmýšľal a natrápil, ale to je skôr svetlou výnimkou. Pre obe tieto sféry tuningu je spoločné, že vo svojej podstate sú zakázané. Oficiálny, alebo schválený tuning je u nás riadne ojedinelý, a pokiaľ viem, tak zákonodarcovia ani neuvažujú o tom, aby sa na tom niečo zmenilo. Všetky „tuningy“ majú v techničákoch pozapisované autá zvyčajne dovezené z cudziny.

Prvotný problém však tkvie niekde inde. Upravené autá sú ľahko zapamätateľné a aj v meste ako je Bratislava sa dajú niektoré kusy stretnúť aj 3-4x denne. A štýl jazdy často pripomína frázu: všetky oči na mne…“

Tuning nie je zločin…

Svojho času to mal na aute nalepené takmer každý. A mali to aj vraky na cestách. Nalejme si čistého vína, s tuningom ide aj nerešpektovanie predpisov. Ako sa vraví, keď dáš pokoj, máš pokoj. Ja sám tuning doslova zbožňujem, ale po nepríjemných skutočnostiach, ktoré som videl a zažil na „nelegálnych“ a neohlásených stretnutiach v nočnej Bratislave som tam jednoducho prestal na dobro chodiť, hoci síce občas ešte dostanem chuť to raz tesne pred stretnutím vyskúšať. Doteraz ma však tá silná chuť pravidelne rýchlo prešla… Prečo? Lebo tieto akcie sú vždy pod drobnohľadom polície, a nepotrebujem, aby mňa a moje auto škatuľkovali s vašim často nezodpovedných správaním. Česť výnimkám…

Robia si z policajtov dobrý deň

Tieto akcie boli takmer vždy do určitej miery tolerované aj zo strany policajného zboru. Čo čakáte od represivného  orgánu štátu, keď vám namieste povedia určité pravidlá a po pár minútach sa nájde vždy nejaký exot, ktorý ich poruší? A ako o tom viem? Lebo som stál neďaleko a tieto diskusie opakovane počul. A to nehovorím o statusoch, kde im niektorí „organizátori“ vyhlasovali vojnu a podobné nezmysly.

Áno, poviete mi, že vy za ostatných nezodpovedáte. Práve naopak, ak ste raz organizátor, mali by ste mať páky na to, ako nastoliť na mieste relatívny poriadok. Ak to nedokážete, tak to rozpustite a viac to nerobte.

Viem, argumentujete mi, že s organizáciou to stratí určitý zmysel. Súhlasím, ale zdá sa,  že pri voľnej ruke to často nejde a vždy to smrdí strašným prúserom.

Policajti berú papiere a značky

Policajtom toto zákon reálne umožňuje. A keď vám ich zoberú, potom na internete vyplakávate a riešite všemožné sťažnosti. Samozrejme, je to vaše právo. Uvedomte si ale, že takmer všetkým, komu boli zadržané značky a techničák, mali v zmysle platných nariadení a predpisov vozidlo skutočne technicky nespôsobilé, hoci si to odmietajú priznať. Alebo mi naozaj chcete povedať, že ste o tom nevedeli, že na aute je niečo, čo tam nemôže byť? Najčastejší dôvod? Fólie na predných bočných oknách (okrem čírej bezpečnostnej nie sú naozaj povolené žiadne zatemňovacie fólie), fólie alebo zatemnenie na predných či zadných svetlách, ktoré, či sa vám to páči, alebo nie, naozaj znižujú svietivosť svetlometu alebo reflektora, alebo na druhej strane LED-ky, či xenóny v halogénovej parabole a k tomu ďalšie obrovské množstvo úprav a chýb na vozidle. Primerané zníženie, alebo väčšie ale zapísané disky s príslušným ET a s patričnými pneumatikami naozaj nikoho netrápi, ba ani decentné doplnky karosérie, alebo interiéru, ktoré môžu zlepšovať vlastnosti daného auta.

Dôvod sa nájde vždy

Aj týmto sa niektorí diskutéri ohradzujú, že to policajti povedia. A áno, naozaj sa dôvod pri tuningu sa nájde vždy, lebo k úpravám áut sa zákon a iné normy stavajú nekompromisne. Bohužiaľ…

Zadržané značky, techničák… až po zaistenie auta

Policajt má rôzne oprávnenia ako vám znepríjemniť život. Štátny orgán môže okrem iného zadržať osvedčenie o evidencii vozidla, tabuľky s evidenčným číslom a zakázať ďalšiu jazdu. To všetko na základe Z. č. 8/2009 – Zákona o cestnej premávke. Vtedy už vám nepomôže nič, len odstránenie úpravy alebo úprav. Úprava sa v tomto prípade považuje tiež za nepriamu formu závady. Samozrejme, ak máte ďalšiu jazdu zakázanú, musíte s vaším autom odísť na odťahovke. Ak to nerešpektujete a chytia vás, je pripravená ďalšia sankcia.

Policajt  však má ďalšie oprávnenia, medzi ktoré patrí aj zaistenie veci podľa Z. č. 171/1993 – Zákon o Policajnom zbore, konkrétne §21. A to sa už bavíme o aute ako takom, nie len o značkách, či dokladoch. Vtedy jednoducho príde zazmluvnená odťahová služba a auto naloží. Policajti môžu vozidlo zaistiť na 90 dní, ak zákon neustanovuje inak. A vtedy ešte len začína poriadna sranda. Auto ide na skúmanie a ak sa to potvrdí, budete musieť siahnuť poriadne hlboko do vrecka. Stojí vám to zato?

Tento inštitút si nemýľte s inštitútom prepadnutia veci, je to čosi úplne iné. V tom druhom o auto úplne prídete.

Diskusie plné nezmyslov

Pobavilo ma niekoľko komentárov, ale tento jeden v predmetnej diskusii asi najviac, ktorý znel navyše aj ako rada. V skratke: “Policajt si nevie overiť údaje vo veľkom techničáku, ak ho pri sebe nemám.” Vážení, toto neplatí desiatky rokov. Overiť sa to dá lúsknutím prsta cez vysielačku a príslušné databázy. Alebo si naozaj myslíte, že sú v 21. storočí ešte stále za opicami?

Vaša zlá povesť

Rušenie nočného kľudu, potreba ukazovať sa, agresívna jazda, nehody a škodové udalosti, alkohol, iná trestná činnosť… To všetko si policajti, ale aj okolití občania v priľahlých domoch, či budovách všímajú a následne sa na to sťažujú na rôznych miestach. Viem, viacerým sa tento článok nebude páčiť, dokonca ani moje názory, ale uvedomte si, že naozaj v zmysle platných predpisov ťaháte za kratší koniec… Trošku sebareflexie by možno nezaškodilo. Alebo?… Potom na blbosť jedincov dopláca nevinná väčšina.

Tuningu zdar!

Foto: FB Illegal Night Official, Daily Rides

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov