Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Tunel Višnové pre vodičov už možno v r.2023

V rámci verejného obstarávania dokončenia úseku D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala s tunelom Višňové boli v pondelok, 11.5.2020 predložené žiadosti stavebných spoločností o účasť v súťaži a začal sa proces hodnotenia splnenia podmienok účasti. Posudzovať sa budú ako predložené referencie tak aj ekonomická kondícia spoločností.

Predpokladajú, že ak všetko pôjde ako po masle, tak  proces hodnotenia splnenia podmienok by mal byť ukončený do 2 mesiacov.

Žiadosti predložili:
  • Združenie METROSTAV – D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala vrátane tunela Višňové (Metrostav DS a.s. Slovensko, Metrostav a.s. Česko)
  • Združenie D1 STRABAG – DOPRASTAV – VÁHOSTAV – TuCon (Strabag s.r.o. Slovensko, Doprastav a.s. Slovensko, Váhostav – SK a.s. Slovensko, TuCon a.s. Slovensko)
  • SKANSKA – VIŠŇOVÉ (Skanska SK a.s. Slovensko, Skanska a.s. Česko, Skanska S.A. Poľsko)
  • KONZORCIUM: FERROVIAL AGROMÁN SLOVAKIA s.r.o., BUDIMEX S.A. (Ferrovial Agromán Slovakia s.r.o. Slovensko, Budimex S.A. Poľsko)
Súťažný dialóg bude ďalším míľnikom

Tí uchádzači, ktorí splnia podmienky účasti, postúpia do ďalšej fázy súťaže. Tou je samotný súťažný dialóg. Zo všetkých prihlásených do súťaže budú do samotného súťažného dialógu vybraní len tí najlepší. Vybrané stavebné spoločnosti predstavia v súťažnom dialógu konkrétne technické riešenia a až po ukončení dialógu budú vyzvaní na predloženie konečných ponúk, zahŕňajúcich aj cenu. Je ale správne sa baviť o cene až na samom konci? Alebo už je to na Slovensku úplne jedno a zaplatíme zas nekresťansky, len nech to je hotové?

Transparentná súťaž

Historicky vraj ide o najotvorenejšiu súťaž Národnej diaľničnej spoločnosti, ktorej prípravu realizovali maximálne transparentným spôsobom. Pred vyhlásením súťaže opakovane konzultovali návrh súťažných podkladov s odbornou verejnosťou v rámci prípravných trhových konzultácií, následne všetky relevantné návrhy boli zapracované do súťažných podkladov. Projekt posúdil Útvar hodnoty za peniaze MF SR, inštitút INEKO, súťažné podklady boli taktiež predmetom ex ante kontroly zo strany ÚVO. Národná diaľničná spoločnosť zapracovala do súťažných podkladov všetky návrhy a pripomienky ÚVO. Tendrovú dokumentáciu odsúhlasilo aj Ministerstvo dopravy a výstavby SR.

Predpokladaná hodnota zákazky je 260,9 miliónov eur a lehota výstavby by nemala byť dlhšia ako 36 mesiacov. Plánom je ukončiť súťaž a podpísať zmluvu o dielo do konca roka 2020 a motoristom odovzdať dielo do užívania najneskôr do konca roka 2023.

Aj vy ste došli až na koniec a zamysleli ste sa nad tým všetkým? Sám som veľmi zvedavý, kam sa cena posunie a hlavne kedy bude úsek hotový.

Zdroj a foto: NDS

Diskusia 1
  1. Jan slota Používateľ hovorí

    Hlavně to dokončíte, je už jedno kolik se toho rozkradlo

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov