Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Lexus UX 300e: Toyota má prvý elektromobil

Lexus, luxusná značka japonskej automobilky Toyota, uviedol v Číne na trh svoj prvý elektromobil. Na jeho vzduchom chladenú 54,3kWh batériu ponúka extrémnu záruku 1 milión odjazdených km alebo 10 rokov užívania.

V súčasnosti je pritom na batérie bežná záruka okolo 160 000 km a maximálne osem rokov. Hoci je dnes už v prípade moderných elektromobilov úplne bežné a osvedčené aktívne chladenie batérie kvapalinou, Nissan (Leaf) a prekvapujúco ani Toyota toto riešenie zatiaľ nevyužívajú. Lexus dokonca pri elektromobile UX 300e prezentuje chladenie vzduchom ako „bezpečnejšie a ľahšie“ než kvapalinou chladené systémy.

Súčasne tvrdí, že stabilný výkon batérie je tak možné zaistiť aj po častejšom opakovaní rýchlonabíjania či pri vysokých rýchlostiach. Pretože systém spolupracuje s kabínovou klimatizáciou, zlepšuje výkon auta, životnosť batérie a nabíjací výkon. Lenže ten je v prípade elektromobilu Lexus UX 300e obmedzený na maximálnych 50 kW! V prípade palubnej nabíjačky pre striedavé napätie je to 6,6 kW. Pre moderný elektromobil značky Lexus sú to však relatívne nízke hodnoty.

Ďalšou zaujímavosťou je fakt, že záruka stanoví hranicu 70 % kapacity pred tým, než Lexus zvolí k záručnej výmene batérie. Na porovnanie, americká Tesla dlhodobo informuje o výskume a patentovaní batérií s životnosťou až 1,6 milióna km. Chce ich využiť pre svoju pripravovanú službu Robotaxi. Podrobnosti sa najskôr dozvieme čoskoro v rámci chystaného „Battery Day“. Lexus UX 300e ponúka dojazd okolo 300 km. Do Európy sa dostane ešte tento rok, pričom cena prevyšuje čiastku 35.000 eur.

-jj- zdroj a foto: Toyota, Lexus

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov