Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Aplikácia O doprave – Všetko v jednom?

O doprave je slovenská (vývojár Slovak Telecom) aplikácia, ktorej ambíciou je uľahčiť život vodičom, zvýšiť bezpečnosť a plynulosť premávky. Darí sa jej to?

Začnime oficiálnou definíciou z jej webovej stránky: Aplikácia O doprave je súčasťou Národného systému dopravných informácií Slovenskej republiky, ktorá poskytuje zaručené a aktuálne informácie o doprave na slovenských cestách (dopravné nehody, kolóny, uzávierky, obmedzenia, policajné hliadky).

Poskytuje:

  • zobrazenie aktuálnych dopravných udalostí v okolí na základe GPS polohy vášho mobilného telefónu
    • možnosť hlasového upozornenia o dopravnej udalosti vo vašom okolí
    • vyhľadanie trasy a jej zobrazenie na mape spolu s dopravnými udalosťami
    • zobrazenie dopravnej situácie na vybraných frekventovaných cestných úsekoch spolu so zábermi z dopravných kamier
    • možnosť nahlásiť dopravnú udalosť s pridaním fotografie z miesta udalosti
    • vyhľadanie zastávky železničnej dopravy a zobrazenie cestovného poriadku príslušného spoja
    • informácie o cyklotrasách s ich vizualizáciou na mape
    • aktuálne meteorologické výstrahy poskytované SHMÚ s prognózou na 2 dni

Pozrime sa na ňu v praxi v smartfóne: stiahnutie je rýchle a bezplatné. Hlavné menu ponúka prehľadne 9 položiek korešpondujúcich s uvedenou ponukou. Po kliknutí na Dopravné udalosti sa zobrazia informácie z vášho okolia, v základnom nastavení do vzdialenosti 10 km. Vždy po jednej, od najbližšej. V mojom prípade je to vo vzdialenosti 950 m práca na ceste. Po ťuknutí na ňu sa mi otvorí mapa s podrobným opisom. Fajn! Podobne fungujú aj meteorologické výstrahy na „zoomovateľnej“ mape. Položka Verejná doprava mi síce zobrazuje podrobnú mapu s vyznačením staníc a prístavu, ale po zadaní mena zastávky do jej vyhľadávača sa nič nedeje… Položka Cyklotrasa vyznačí na mape cyklotrasy s možnosťou „rozkliknutia“ a tým ďalších informácií. To je v poriadku. Zaujímavou je položka Lineárne zobrazenia. Po otvorení sa zobrazí akýchsi 15 trás (kritériá výberu nechápem), napr.: CZE-Brodské – HUN-Rajka. Po rozbalení sa objaví rozpis jednotlivých úsekov s predpokladanými zdržaniami medzi Brodským a Jarovcami. Keď si však zadám svoju trasu, napr. z Bratislavy do Tisovca, ukáže sa mi mapa s odporúčanou trasou. Po zadaní Vybrať trasu po vari minúte dokáže zobraziť zoznam udalostí na trase (lineárne, napr. nehodu, práce, policajnú hliadku, kolónu) a tiež aj už opísanou formou jednotlivých udalostí s možnosťou rozkliknutia.

Aplikácia O doprave nie je zlá, ale ani bezchybná. Potrebuje ešte popracovať na nej. Zo sľubovaných „fíčurov“ sa mi napr. nepodarilo nájsť zábery z dopravných kamier či spôsob hlásenia nehody. Úprimne – oveľa šikovnejšie sú zatiaľ podľa mňa aplikácie ako Sygic, Waze či imhd.

Foto: mobil.odoprave.info

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov