Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Hyundai a Arrival: Elektrické busy a dodávky

Spoločnosti Kia Motors Corporation a Hyundai Motor Company oznámili strategickú investíciu vo výške 100 miliónov eur v rámci novej partnerskej spolupráce s britským start-upom Arrival, zameraným na produkciu elektromobilov.

Kia a Hyundai plánujú prostredníctvom uvedenej partnerskej spolupráce uviesť na trh malé a stredne veľké dodávkové vozidlá, ako aj ďalšie produkty pre potreby logistiky, poskytovanie platenej spolujazdy a služieb kyvadlovej dopravy. Prispôsobiteľná platforma Arrival pre elektrická vozidlá umožňuje stavbu vozidiel rôznych kategórií a typov, ktoré budú Arrival, Kia a Hyundai ďalej skúmať v rámci vývoja rady jednoúčelových vozidiel (PBV). Obe kórejské automobilky patriace pod rovnaký koncern chcú v spolupráci s firmou Arrival reagovať na rýchle rastúci dopyt európskych záujemcov po ekologických užitkových vozidlách.

Súčasne tak chcú urýchliť transformáciu značiek od výrobcov automobilov na poskytovateľov čistej mobility. Albert Biermann, prezident a vedúci divízie výskumu a vývoja skupiny HMG, a Denis Sverdlovsk, generálny riaditeľ spoločnosti Arrival, podpísali v sídle firiem Kia a Hyundai v Soule dohodu o investícii do spoločného vývoja elektromobilov. V rámci celkovej investície prispeje Hyundai čiastkou 80 miliónov eur, Kia do projektu vloží 20 miliónov eur. „Očakáva sa, že európsky trh s ekologickými vozidlami bude rýchle rásť s ohľadom na zavádzanie ďalších ekologických predpisov,“ uviedol Biermann.

Prostredníctvom spoločného vývoja elektrických užitkových vozidiel s firmou Arrival budeme môcť získať konkurenčnú výhodu a postupne si vybudovať vedúce postavenie na svetovom trhu s ekologickými vozidlami, predovšetkým potom v Európe,“ vysvetlil ďalej Biermann. Generálny riaditeľ firmy Arrival Sverdlovsk dodal: „Firma Arrival vytvorila revolučnú kategóriu produktov – elektromobily druhej generácie. Kia a Hyundai vyrábajú úžasné vozidlá nekompromisnej kvality a zdieľajú s nami víziu elektrickej mobility budúcnosti.“

Vďaka strategickej partnerskej spolupráci s oboma značkami budeme môcť rozšíriť elektromobily 2. generácie do celého sveta – a čo je dôležité, už vo veľmi blízkej budúcnosti,“ doplnil Sverdlovsk s tým, že Kia a Hyundai budú využívať modulárnu a flexibilnú ‚skateboardovú‘ platformu Arrival pre elektromobily. Firma Arrival, ktorá vznikla v roku 2015, má výrobné závody a vývojové centrá v USA, Nemecku, Singapure, Rusku a Veľkej Británii. Silnou stránkou uvedenej spoločnosti je podvozková platforma pripomínajúca ‚skateboard‘ so stavebnicovou konštrukciou, ktorá predstavuje cenovo dostupnú základňu.

Spomínaná základňa zahŕňa batériový modul, elektromotor a komponenty hnacieho reťazca. Platforma so širokými možnosťami prispôsobenia pre vozidlá rôzneho typu umožňuje urýchliť vývoj vozidiel v súlade s rôznorodými potrebami zákazníkov. Arrival dnes realizuje skúšobné projekty s viacerými logistickými spoločnosťami na starom kontinente, ktoré používajú skriňové dodávky postavené za využitia tejto technológie. S ohľadom na prudký nárast online nákupov a donášok po celom svete narástli aj počty ľahkých užitkových vozidle v mestách. Kia, Hyundai a Arrival plánujú dodávať ekologické dodávky a autobusy na platforme Arrival

-jj- , zdroj a foto: Arrival, Hyundai a Kia

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov