Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Jazdíme v Rakúsku (II.)

Jazdíme v Rakúsku je miniseriál v našej poradni, v ktorom vám postupne prinášame všetky základné informácie, ktoré by ste pred jazdou v Rakúsku mali vedieť.

Ako postupovať pri dopravnej nehode?

V podstate rovnako ako u nás. Po nehode okamžite zastavte vozidlo. Ak sa niekto zranil, okamžite volajte záchranku, alebo požiadajte svedkov, ak neviete jazyk. Veľa Rakúšanov hovorí obstojne anglicky. Ak ani tú reč neovládate, neostáva iné, ako dorozumievať sa rukami nohami… Policajti prídu aj so záchranármi. Policajtov však môžete zavolať aj vtedy, ak nedošlo k zraneniu, ale len k vzniku hmotnej škody, alebo sa neviete dohodnúť, alebo nie je možné získať údaje druhého účastníka. V podstate to isté, ako u nás. Ale pozor! Ak ide len o hmotnú škodu a vy si želáte prítomnosť polície, tak to nie je zadarmo. Pripravte si peniaze. Stojí to približne 40 eur.

Ak potrebujete pomoc na ceste, kontaktujte asistenčnú služba rakúskeho automotoklubu: 120

 

Základné info, ktoré by ste mali vedieť 
  • Poplatky za diaľnice – do 3,5 tony – diaľničná známka s dátumovou platnosťou,
    nad 3,5 t poplatky za prejdené kilometre – mýto,
  • Povinnosť vytvoriť núdzový koridor počas zápchy – Rettungsgasse,
    (ľavý pruh najviac doľava, ostatné pruhy najviac vpravo),
  • V Rakúsku pred časom sprísnili trestné sadzby za jazdu pod vplyvom alkoholu.
Doklady, ktoré musí mať vodič pri sebe:
  • identifikačný doklad (OP, cestovny pas),
  • vodičský preukaz,
  • osvedčenie o evidencii vozila (technický preukaz),
  • platnú zelenú kartu.

Jazdíme v Rakúsku (I.)

Ako postupovať pri strate dokladov? 

Stratu alebo krádež osvedčenia o evidencii, resp. preukazu o poistení motorového vozidla je nutné nahlásiť na polícii. Ideálne na najbližšom oddelení. Následne vám vydajú potvrdenie o strate, ktoré platí len 1 týždeň.

Potrebujem splnomocnenie? 

Ak vodič vedie motorové vozidlo, ktorého nie je majiteľom (alebo držiteľom), neukladá zákon vyslovene povinnosť mať písomné splnomocnenie. V prípade pochybností môže polícia vyžadovať dôkaz o oprávnení používať auto. Ideálne v nemeckom alebo aspoň v anglickom jazyku.

Ďalšie odlišnosti

  • V Rakúsku križovatka neruší obmedzenia platiace pred križovatkou. Všetky (napríklad zníženie rýchlosti, zákaz predbiehania… ) platia aj za križovatkou.
  • V Rakúsku nie je na vlakovom prejazde určená maximálna rýchlosť. Platia teda rýchlosti ako na cestách mimo priecestia.
  • Vlakové priecestie je v zmysle tamojších predpisov križovatka. Vodič je preto povinný znížiť rýchlosť a presvedčiť sa, či neprichádza vlak. O koľko presne znížiť rýchlosť určené nie je. Rýchlosť vozidla musí byť taká, aby vodič v prípade prichádzajúceho vlaku bol schopný vozidlo včas zastaviť. A je jedno, či na priecestí je signalizácia, alebo nie je. Predbiehať nesmiete 80 m pred a 80 m za priecestím, zvyčajne doplnené dopravným značením.
  • 17-ročný vodič so slovenským vodičákom nemôže v Rakúsku viesť osobné motorové vozidlo a ani motocykle do 125cm3. Uznávajú iba nemecký, anglický a dánsky vodičský preukaz.
  • S rýchlosťou v obci to je trochu inak. Ak vchádzate do obce a je pred ňou značka upravujúca maximálnu povolenú rýchlosť, môžete touto rýchlosťou pokračovať aj v obci. A to až dovtedy, kým nebude značkou zrušená. Inak platí 50 km/h.

Informácie od rakúskych vodičov

  • rušičky policajných radarov sú zakázané;
  • niektoré typy detektorov policajných radarov sú údajne povolené, ale radšej by som nimi nedráždil;
  • palubnú kameru môžete používať. Záznamy z nej radšej na internet nevešajte. Jedine, že zakryjete tváre a evidenčné čísla.

Zdroj: Tispol

Foto: traveltyrol.com

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov