Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes-Benz eVito Tourer: Dojazd 420 km

Mercedes-Benz eVito Tourer je na nerozoznanie od varianty so spaľovacím agregátom. Pod prednou maskou s koncovkou na nabíjanie v prednom nárazníku sa ale skrýva elektrický motor eATS, ktorý poháňa prednú nápravu s výkonom 150 kW.

Plne elektrický pohon je ďalším logickým krokom v revolúcii mestskej mobility. Mercedes-Benz sa v tejto oblasti stal priekopníkom s eVitom a eSprinterom v roku 2018, respektíve vlani. Výkon a dojazd čerstvo prezentovaného eVita Tourer však predstavujú pre mestskú dopravu úplne nový rozmer, či už pri využití ako hotelový shuttle, veľkopriestorové taxi, alebo vozidlo pre zdieľanú prepravu. Lítium-iontová batéria je uložená pod podlahou vozidla tak, aby mala čo najlepší vplyv na jazdné vlastnosti.

Maximálna rýchlosť 140 km/h (alebo voliteľne 160 km/h) zaisťuje svižnú jazdu v meste aj mimo neho. eVito Tourer je v štandarde dodávané s vodou chladenou palubnou nabíjačkou pre striedavý prúd s výkonom 11 kW, a je tak pripravené pre nabíjanie doma aj na verejných nabíjacích staniciach. Je ho možné nabíjať cez konektor štandardu CCS umiestnenom v ľavej časti predného nárazníka. K dispozícii je však aj rýchlonabíjanie, takže je možné eVito Tourer s maximálnou kapacitou batérie 100 kWh na rýchlonabíjačke nabiť na 80 % za 45 minút.

Batéria s využiteľnou kapacitou 90 kWh ponúkne dojazd až 420 km. Vďaka inteligentnému nastaveniu eVito Tourer svoje batérie nabíja aj počas jazdy. Pri voľnobehu alebo brzdení je mechanické otáčanie premenené na elektrickú energiu a využívané pre dobíjanie batérie. Samotný šofér má na rekuperáciu zásadný vplyv, pretože môže pomocou pádiel pod volantom meniť jej efektivitu. Obzvlášť úsporný a pohodlný štýl jazdy je zaistený novým stupňom rekuperácie Dauto, ktorý prediktívne mení intenzitu rekuperácie podľa aktuálnej situácie, rozpoznaného dopravného značenia a informácií z bezpečnostných a asistenčných systémov.

Tri jazdné programy navyše umožňujú šoférovi individuálne si zvoliť aktuálny dojazd v závislosti na vybranom jazdnom režime. Batéria umiestnená pod podlahou nijako neobmedzuje vnútorný priestor, preto eVito Tourer spĺňa všetky požiadavky na funkcionalitu a variabilitu interiéru, čím umožňuje akékoľvek využitie na prepravu cestujúcich. Je možné objednať si auto v dvoch dĺžkach – v základnej s celkovou dĺžkou 5140 mm, alebo v extra dlhom variante s 5370 mm. Spoločnosti zaoberajúce sa napríklad prepravou osôb a cestujúcich, ako napr. taxislužby, využijú rozličné varianty nastavenia sedadiel.

Technické údaje modelu Mercedes-Benz eVito Tourer
Emisie CO2: 0 g/km
Kombinovaná elektrická spotreba: 26,2 kWh/100 km
Dojazd: 420 km
Doba nabíjania (AC, 11 kW): <10 h (0-100 %)
Doba nabíjania (DC, 50 kW, 10-80 %): zhruba 80 min
Doba nabíjania (DC, 110 kW, 10-80 %): za <45 min

Pohon:
Predná náprava
Výkon (špičkový): 150 kW
Výkon (trvalý): 70 kW
Max. krútiaci moment: 362 Nm
Batéria: Lítium-iontová
Využiteľná kapacita batérie: 90 kWh

Inštalovaná kapacita batérie: 100 kWh
Dostupné dĺžky: 5140 mm, 5370 mm
Objem batožinového priestoru:
Dlhá: 999 l, Extra dlhá: 1390 l
Maximálna rýchlosť: 140 km/h (štandardne), 160 km/h (voliteľne)
Maximálna prípustná hmotnosť: 3500 kg

-jj-, zdroj a foto: Mercedes-Benz

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov