Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Cena ropy rekordne klesá, palivo len pozvoľne

Korona vírus poriadne mieša trhovú ekonomiku. Celkom výrazne sa podpisuje aj na trhovej ceny ropy. Ta rýchlo klesá.

Úroveň cien ropy je závisí aj od organizácie OPEC+, ktorá zachováva prísne výrobné kvóty. Kým tradiční producenti ropy, ako napríklad Rusko a Saudská Arábia, uvaľujú obmedzenia na udržanie cien, USA sa stali najväčším výrobcom ropy a zväčšujú náskok. Súčasný objem ťažby v Spojených štátoch dosahuje úroveň 13 miliónov barelov denne. USA vykazujú stabilný nárast výroby surovej ropy od roku 2016. Zásoby budú pravdepodobne aj naďalej rásť. EIA očakáva, že hrubá ropná produkcia USA vo veľkých ložiskách bridlíc sa vo februári zvýši na rekordnú úroveň, hoci tempo rastu bude najnižšie za uplynulý rok.

Pod aktuálny prepad cien sa podpísala činnosť Saudskej Arábie, ktorá sa po neúspešnom rokovaní s Ruskom o ďalšom znížení produkcie rozhodla výrazne znížiť ceny svojich aprílových dodávok a zvýšiť ťažbu. Saudská Arábia pritom ako líder Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) navrhovala ďalšiu redukciu ťažby s cieľom reagovať na klesajúci dopyt v dôsledku šíriaceho sa nového koronavírusu.

Každopádne, cena palív na Slovensku vôbec nepadá tak rýchlo, ako by sme možno privítali. Aktuálne odborníci očakávajú, že cena najpoužívanejšieho benzínu padne pod hranicu 1,15 € a nafty pod 1,10 €.

Foto: Archív

Zdroj: Denník N, Sme, Tasr

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov