Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Česko a fosílne autá? Hlavne žiadna panika…

Niektoré štáty sveta sa už nechali počuť, že majú v záujme zachovania planéty plány zakázať spaľovacie auta. A to uz relatívne skoro. Česko sa týmto smerom zatiaľ nehodlá uberať.

Odôvodňujú to tým, že prechod na elektromobily je len jeden z trendov, ktorým sa motorizmus za posledné roky uberá. Aktuálne zakazovanie vozidiel so spaľovacími motormi hodnotia ako veľmi predčasné. My si dovolíme povedať, že je to doslova neuvážene.

“My dneska rozhodně takhle neuvažujeme, jsme velmi obezřetní v těchto opatřeních,” uviedol minister dopravy Karol Havlíček.

Aktuálne sa situácia vo svete má tak, že napr. Veľká Británia má v zaujme ukončiť predaj spaľovacích motorov do roku 2035. V rovnakom roku by ste už na spaľovacie auto nemali vôbec natrafiť v uliciach Berlína.

Stále viac štátov sa po celom svete sa začína prikláňať na stranu elektromobility. Do rozvoja tlačia neskutočné množstvo financií.

 

Brutálne daňové bremeno pre francúzske SUV

So zákazmi súvisí aj zmena infraštruktúry

Zmena v pohone so sebou nesie aj zmeny v infraštruktúre. Okrem pribúdania elektronabíjačiek dôjde k úpravám ciest. Mali by sa preferovať namiesto klasických úrovňových križovatiek kruhové objazdy. Rovnako by zmenami mali prejsť aj systémy semáforov, či odstránenie dopravného značenia, ktoré súvisí s príchodom autonómných vozidiel vyššej úrovni.

Dopad elektromobilov

Automobilový priemysel už teraz jasne pociťuje tlak, ktorý je na neho vyvíjaný zo strany ekológie. Automobilový priemysel je kľúčovým odvetvím, na ktoré je napojených tucty národných ekonomík. Navyše sa čoraz viac namiesto ľudskej pracovnej sily uplatňujú roboty. Čo budú bežní ľudia robiť? Kde sa uplatnia? Ako uspkoja svoje potreby?

Čože, cesty bez dopravných značiek?!

Foto: Archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov