Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW Vision DC Roadster: S nulovými emisiami

Nemecký špecialista na výrobu motoriek BMW Motorrad vlani predstavil ďalšiu štúdiu motorky budúcnosti. Model Vision DC Roadster sa po deviatich dekádach môže pochváliť výmenou elektrického pohonu za spaľovací agregát.

BMW Motorrad Vision DC Roadster naznačuje možný smer vývoja v designu čiste elektrinou poháňaných motocyklov nemeckej značky. Futuristický stroj sa nesnaží nadviazať na konkrétne modely zo súčasnosti či minulosti, ale pritom zachováva jeden zásadný vizuálny prvok, ktorý je možné vnímať ako poznávacie znamenie, odkazujúce na tradičnú koncepciu pohonných jednotiek značky BMW Motorrad.

Na prvý pohľad totiž pôsobí štúdia čiste elektrinou poháňaného motocyklu ako boxer resp. stroj, ktorého srdcom je plochý dvojvalec. V skutočnosti sa však jedná len o ilúziu, ktorú sa dizajnérom podarilo vytvoriť prostredníctvom vertikálne uloženej a pozdĺžne orientovanej batérie, usadenej v miestach, kde očakávame spaľovací motor. Pre účely chladenia z nej vystupujú dva bočné prvky s chladiacimi rebrami a integrovanými ventilátormi, ktoré vyvolávajú dojem do strán smerujúcich valcov.

Elektromotor je umiestnený pod batériou a je priamo pripojený k hriadeľu, prostredníctvom ktorého roztáča zadné koleso. Nový pohon s nulovými emisiami je v podstate ústredným dizajnérskym prvkom. Nechýbajú efektne riešené LED svetlomety, veľké batérie, kvalitné detaily a oslava klasického boxera. „Motor boxer je srdcom značky BMW Motorrad – naprostým základom jej ho charakteru. Ale BMW Motorrad, to sú aj vizionárske koncepty motocyklov s nulovými emisiami, povedal na úvod Edgar Heinrich, šefdesignér BMW Motorrad.

Vision Bike ukazuje, že sme schopní zachovať identitu a ikonický vzhľad BMW Motorrad v ich nezameniteľnej forme a zároveň predstaviť vzrušujúci nový druh potešenia z jazdy,“ vysvetlil Heinrich a vzápätí dodal: „Napokon, ktokoľvek, kto si to kedy vyskúšal v praxi, vie, že jazda na dvoch kolách je stále rovnako vzrušujúci aj na elektrinu! Mohutný prísun krútiaceho momentu hneď od začiatku prináša akceleráciu, ktorá vyráža dych. Až takmer brutálny prísun výkonu vytvára úplne novú úroveň dynamických zážitkov.“

Zdroj: BMW Motorrad

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov