Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Cruise Origin: Robotické auto, minibus aj taxi

Pred necelými štyrmi rokmi odkúpila americká automobilka General Motors ambiciózny start-up Cruise zameraný na vývoj autonómnych respektíve robotických automobilov. Cruise Origin je ďalším plodom tejto akvizície.

Pôvodne boli autonómne technológie start-upu Cruise využité v 130 robotických elektromobiloch značky Bolt. Robotické auto Cruise Origin vzniklo v spolupráci s japonskou automobilkou Honda. Verejnosti predstavený koncept v San Francisku je už treťou generáciou tohto vozidla. Automobil je postavený na úplne novom, plne elektrickom podvozku od General Motors.

Modulárne vozidlo je údajne navrhnuté tak, aby vydržalo 1,6 milióna kilometrov. Výrazne tiež pomôže znížiť náklady na prevádzku, resp. odjazdený kilometer,“ skonštatoval šéf značky Cruise Dan Ammann. Náklady na výrobu by sa mali zmestiť do čiastky, ktoré predstavuje len 50 % v porovnaní s nákladmi na výrobu elektromobilu Tesla Model X.

Bežní zákazníci si ale Cruise Origin nebudú môcť kúpiť. Automobil sa má totiž stať len súčasťou flotily autonómnych vozidiel dopravných služieb. Amman zatiaľ nepovedal, kedy sa Cruise Origin začne vyrábať. Naznačil ale, že to bude, akonáhle dosiahne „nadľudských“ schopností riadenia. A v tomto smere je údajne na správnej veste.

-jj- , zdroj a foto: Cruise

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov