Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Podvody s fiktívnym predajom áut nemiznú!

Napriek minuloročnému upozorneniu polícia naďalej eviduje podvody v súvislosti s predajom automobilov v Európe. Podvodníci ponúkajú na internete reálne vozidlá, ktoré väčšinou ale patria iným majiteľom – od nich podvodníci získajú potrebné doklady, keď predstierajú, že majú o auto záujem.

Fotografie a doklady iného majiteľa tak ponúkajú na predaj bez jeho vedomia. Zákazníkov podvedú tak, že síce im pošlú reálne doklady, avšak požadujú od nich zaplatenie určitej sumy vo forme „rezervačného“, „dopravného“ alebo „zálohového“ poplatku. Po odoslaní peňazí sa už viac neozvú. Ide o stovky, ale aj tisíce €.  Samozrejme, využívajú aj falošné a pozmenené doklady. Evidujeme prípady, kde takýmto konaním podvodníci pripravili poškodených Slovákov aj o sumu prevyšujúcu 50 000 €. Aktuálne pri takomto podvode figurovala prepravná spoločnosť, ktorá mala vozidlo kupujúcemu dodať, pritom pravdepodobne ide o neexistujúcu, vymyslenú firmu.

Polícia SR radí, ako sa nenechať podviesť automobilovými inzerátmi:

  • pri kúpe auta na internete veľmi zvážte každú platbu, prevod peňazí dopredu, hoc aj zálohu,
  • ak ste aj zaplatili zálohu po predchádzajúcej dohode s predávajúcim a ten sa Vám zrazu z akéhokoľvek dôvodu ozve a dožaduje sa zaplatenia,  alebo doplatenia celej sumy, mali by ste veľmi zvážiť ďalší prevod peňazí. Pri podvode a následnom trestnom oznámení je totiž veľmi dôležitá miera opatrnosti poškodeného. Čo to je? Povieme si nižšie!
  • skontrolujte podľa možnosti všetky informácie, ktoré sú vám zasielané predávajúcim, o predávajúcom, o vozidle, prípadne o firme, jednoducho cez vyhľadávač internet, napríklad sídlo firmy, cez Google Maps, prípadné podporné dokumenty, ktorými sa firma prezentuje, ako sú rôzne certifikáty, u ich pôvodcov,
  • pozor v prípade prevodu peňazí na to, kam posielate peniaze, mali by ste si všímať, kde vozidlo kupujete a kam posielate peniaze, o podvodnom úmysle môže svedčiť aj, ak má predajca pobyt v jednej krajine, napríklad v Nemecku) a jeho bankový účet inde, v inej krajine, napríklad v Taliansku, v Bulharsku, v Rumunsku, v Poľsku, Chorvátsku a pod. (podľa kódu IBAN-U sa dá ľahko spoznať, odkiaľ pochádza bankový účet, prvé dve písmená),
  • ak sa nechcete stať obeťou podvodníkov, ktorí sú schopní vám zaslať úplne vierohodné dokumenty vozidla a predávajúceho, vo vlastnom záujme veľmi dobre zvážte kúpu auta na internete, bez toho, že by ste si pre auto išli osobne a mali možnosť auto pred vyplatením osobne vidieť.

Pozor na mieru opatrnosti poškodeného

Skúma sa, či oklamaný (poškodený) nemohol, bez väčšej námahy, klamanie zistiť. To znamená, či oklamaná osoba nemohla svojmu omylu jednoducho zabrániť a to za dodržania obvyklej miery opatrnosti.
Trestný čin podvodu má 2 strany, ktoré sú spojené v jeden celok a vzájomne sa ovplyvňujú. Prvou je strana páchateľa, t. j. toho, ktorý klame. Opakom strany páchateľa, je strana oklamaného, ktorému sú uvádzané nepravdivé okolnosti a ktorý nevie, že tieto uvádzané okolnosti nie sú v súlade so skutočnosťou.

Pri posudzovaní trestného činu podvodu je dokazovanie dodržania, či nedodržania obvyklej miery opatrnosti na strane oklamaného (poškodeného) podstatné a dôležité, pretože môže byť až dôvodom nenaplnenia znakov objektívnej stránky trestného činu podvodu, t. j. zavinenie oklamaného (poškodeného) môže byť tak veľké, že vylučuje naplnenie znakov skutkovej podstaty trestného činu podvodu, a to konkrétne znakov „uvedenie do omylu“, či „využitie omylu“ a pôjde len o občianskoprávnu problematiku, kde riešenie sporných otázok bude spadať výhradne do kompetencie súdov v civilnom konaní!!!

Zdroj: PZ SR, právne listy 

Ilustračné foto: Archív

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov