Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Čo si myslíte vy o benzíne E5 a E10?

Od januára najpoužívanejší benzín Natural 95, nahradil ekologickejší benzín s označením Natural E10. Má vyšší podiel biozložky, ktorá môže byť problémom pre majiteľov starších aut. Čo si o tom myslíte?

Ján Janurd, 45, vodič kamióna, Banská Bystrica

Pre nás vodičov sú to samé negatíva. Benzín bude drahší, motory a ich súčasti sa budú rýchlejšie opotrebovávať, ich výkon sa zníži. Nie každý má taký príjem, aby mohol tankovať drahší 100-oktánový benzín. Možno to podporí inováciu vozového parku a dvadsať- a viacročné autá nahradia súčasné, moderné a bezpečnejšie.

Ján Suchár, 66, podnikateľ, Pernek

Neschvaľujem to. Legislatíva z Bruselu najviac zasiahne nás najstarších. Ja jazdím na naftu, ale väčšina starších má benzínové škodovky s rokom výroby 2005 a staršie. Neviem si predstaviť, že Natural 95 úplne zmizne z čerpacích staníc. A čo malotraktory, kosačky a ostatné stroje pre záhradkárov?

Benzín E5 a E10 v praxi. Čo sme zistili?

Adriana Šišková, 33, servisný poradca,  Malacky

Nemyslím si, že je to dobré riešenie. Zvýši sa spotreba a zníži výkon, môže to znamenať aj návrat k naftovým motorom. Zámerom je vzbudiť vyšší záujem o autá s elektromotormi, ale výroba drahých a ťažkých akumulátorov do nich tiež nie je veľmi ekologická. V susednom Česku to zatiaľ neschválili.

Milan Mikulášek, 40, majiteľ autoservisu, Vysoká pri Morave

Mňa by zaujímalo, aké ekologické dôsledky bude mať pestovanie bioplodín, ich masové rozšírenie. Aj výroba akumulátorov pre elektromobily je náročná na emisie. Mám 26-ročný benzínový Jeep Willis. Ak mi nové palivo E10 zapríčiní akékoľvek škody na motore, budem dodávateľa žalovať. Horší a drahší benzín môže schváliť len ten, čo v živote nesedel za volantom.

Drahomír Filač, 73, dôchodca, Bratislava

Natural 95 už dlhé roky poháňa moje autá. Je to dobrý benzín, nikdy nezapríčinil poruchu motora. Nie som odborník, ale bionafta pre farmárov sa neujala. Vadí mi, že emisiami zamorenú planétu majú zachrániť automobilky. A čo lietadlá a lode? Tých máme našťastie na Slovensku poskromne…

 

Máte iný názor? Nebojte sa ho vyjadriť v komentároch.

Foto: Marek PAUCO

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov