Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nissan Leaf Nismo RC: Súťažný elektromobil

Japonská automobilka Nissan predstavila nedávno verziu súťažného vozidla Leaf Nismo RC. Rovnako ako v prípade prvej verzie sa jedná o elektromobil. Design vychádza z predchádzajúcej verzii, je výrazne modernizovaný rovnako ako pohon s dvojnásobne vyšším výkonom.

Nissan predviedol prvú verziu Leaf Nismo RC už v roku 20111. Už vtedy išlo o elektricky poháňaný pretekársky model oblečený do prevážne karbónového tela. Novinka v tomto plne pokračuje, ale dáva vozidlu modernejšie tvary, výrazne ostrejšie hrany a omnoho prepracovanejšie detaily. Odkázané je aj na aktuálnom tvarosloví bežných produkčných vozidiel.

Nová verzia Leaf Nismo RC má dva elektromotory a dvojnásobný výkon, ktorý sa rovná 240 wattov. Vďaka tomu športiak dosiahne zrýchlenie z nuly na sto za 3,4 sekundy. Podporuje to aj váha vozidla, ktorá je len 1220 kilogramov. Interiér je čisto pretekársky, je celý karbónový, odľahčený a len s multifunkčným volantom.

Nové Nismo má oproti predchádzajúcej verzii dvojnásobný výkon. O ten sa teraz starajú dva elektromotory, jeden pre prednú nápravu a druhý pre zadnú nápravu, pričom každý má výkon 120 kW. Vďaka tomu bolo možné dosiahnuť aj lepší krútiaci moment 640 Nm. Nissan tiež upravil rozloženie hmotnosti, ktoré lepšie počíta s hmotnosťou akumulátorov uprostred vozidla a umiestnením elektromotorov pri náprave.

Design nadväzuje na predchádzajúcu generáciu Leaf Nismo RC, avšak viacero detailov bolo upravených. Vozidlo má rázvor 2 750 mm a dĺžku 4 546 mm. Nissan plánuje produkciu šiestich kusov tohto elektromobilu, ktoré budú sprevádzať najmä preteky elektrickej Formule E. Nepôjde teda o pretekárske auta v tom zmysle, že by sa s nimi súťažilo. Skôr len majú demonštrovať schopnosti elektrických pretekárskych áut.

-jj-. zdroj: Nissan

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov