Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Bude celoplošný štrajk dopravcov?

Včera prebehol prvý deň štrajku autodopravcov. Okrem bratislavskej hlavnej tepny štrajkujúci ovládli aj ťahy na Orave.

Štrajk bol odjakživa považovaný za krajné riešenie problémov.Situácia nielen v autodoprave, ale aj v ostatnýcho odvetviach je kritická. Je nutné ju riešiť. Nájde sa niekto, kto sa toho ujme?

Čo autodopravcovia požadujú?: 50 % zníženie cestnej dane a pozastavenie výberu mýta, a to až do určenia nového správcu mýta.

Zvolávateľ, resp. organizátor, Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) naznačila možnosť celospoločenského štrajku autodopravcov, ak nebudú splnené ich požiadavky.

Štrajk paralyzuje hlavnú bratislavskú tepnu!

Štátna tajomníčka Ministerstva financií (MF) SR Dana Meager, ktorá túto tému zastrešuje, je pripravená sa so zástupcami autodopravcov stretnúť. Stretnutie by sa malo konať dnes. Každopádne je veľmi zaujímavé, že rokovať bude iba tajomníčka, nie najvyššia hlava, minister Ing. Ladislav Kamenický FLMI.

MF SR však uvádza, že jeden z dôvodov štrajku nebude pravdepodobne splnený. Je ním zníženie dane o 50%. Prečo? Lebo by štátna pokladnica prišla o značnú časť príjmov, skloňuje sa suma 35 miliónov. Končene sa to potvrdilo, čo už roky tvrdíme. Vodiči a motoristi, či podnikatelia v autodoprave sú zlatou baňou pre štát!

„Vyzývame všetkých občanov tejto krajiny, aby sa k nám pripojili,” vyzýva UNAS.

 

Cesty máme katastrofálne, infraštruktúra sa nerozvíja, palivo je také aké je, poplatky sú neúnosné… Dôvodov prečo sa k dopravcom pripojiť je milión!

Pridala sa aj Orava

Združenie oravských dopravcov tiež podporilo včerajší štrajk. Vykonali protestnú jazdu od štátnej hranice v Trstenej do obce Lokca. Tejto akcie sa  zúčastnilo viac ako 50 kamiónov a 10 autobusov.

Oravci chcú viac

Svoje požiadavky rozšírili. Trápia ich aj rôznorodé regiónálne problémy, okrem iného aj uzavretie horského prechodu Príslop v zime pre nákladné vozidlá (presahujúcu určitú dĺžku).

“Máme za to, že táto nedomyslená uzávera ničí akékoľvek dôstojné podnikateľské prostredie pre nás, oravských dopravcov. Preto požadujeme zrušenie tejto značky cez Príslop a rovnako značky zákazu prejazdu kamiónov z Kysúc do Oravskej Lesnej. Ďalej požadujeme zníženie cestnej dane a pozastavenie výberu mýta, kým sa nevyriešia nezrovnalosti na základe správy Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR,” povedal predseda Združenia oravských dopravcov Anton Klimčík.

Štrajk kamionistov? Prvý januárový utorok!

Dohliadala aj polícia

Na oboch „frontoch“ bola prítomná aj polícia. V Bratislave bola značne doprava obmedzená. Cesta od križovatky Tomášiková x Trnavská v smere von z mesta k Avionu trvala v podvečerných hodinách cca 60 minút. Priľahlé uličky kolabovali. Tvorili sa kolóny aj tam, kde nikdy pred tým neboli. Týmto krokom dopravcovia negatívne ovplyvnili aj plynulosť premávky na bratislavskom obchvate.

Polícia usmerňovala premávku do večerných hodín, hoci odstavené nákladné vozidla stáli iba v pravom jazdnom pruhu na ul. Rožňavská v smere do mesta. Mali na to pádne dôvody.

Vodiči osobných vozidiel určite na daný stav hromžili. Je nutné si uvedomiť, že dopravcovia na to majú naozaj relevantné dôvody a určite to nerobia len tak, pre srandu.

Štrajk pokračuje aj dnes

Od skorých ranných hodín je obmedzená premávka na ul. Rožňavská v smere do mesta. Premávka je obmedzená presne tak isto, ako bola včera. Povolený prejazd majú iba autobusy MHD.

Zdroj + FOTO: Teraz, Sita, PZ SR

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov