Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Tesla výrazne pozdvihla nórsku elektromobilitu

Sú krajiny, ktoré majú elektromobilitu doslova v krvi. Jednou z nich je aj Nórsko. Práve v tejto severskej krajine za minulý rok dosiahli elektrické autá ďalší významný boom. A rozhodne s tým neplánujú seknúť!

A je to trochu netypické, keďže táto krajina disponuje veľkými ložiskami fosílnych palív. Trh s elektromobilmi narástol o neuveriteľných 30%, čo v konečnom dôsledku znamená, že za minulý rok sa predalo 42% elektromobilov Ukázali to v zverejnené údaje Nórskej federácie pre cestnú dopravu. Tento údaj sa mimochodom patrí medzi svetový rekord.

Výrazný podiel na zvýšeniu predaja má lacnejší zástupca Muskových elektromobilov, Tesla Model 3, ktorého cena štartuje na sume 39 100 €. Práve tento model si v pestrej konkurencii vydobyl prvé miesto.

Tento úspech nie je konečný. Tamojšie analytické skupiny odhadujú, že podiel predaných elektromobilov v tomto roku dosiahne až 60%.

Nóri by chceli dosiahnuť „čisté cesty“. Už v roku 2025 by chceli mať na cestách len bezemisné autá. Práve preto tamojšia vláda poskytuje výrazne výhodné daňové zvýhodnenia, či výhody v oblasti parkovania a dobíjania…

Tesla zlacňuje aj v Číne

Tesla Model 3 vyrábaná a predávaná v Číne klesá na cene. A to až o 16 %. Môžu za to výrazné dotácie. Aktuálne sa tam cena pohybuje na úrovni približne 38.366 €.

Je elektrina cesta?

Nemyslíme si. Elektromobily sú podľa nás len prestupnou stanicou, ktorá sa v konečnom dôsledku podpisuje na životnom prostredí viac, ako klasické spaľovacie autá. Aby sme boli objektívni, tak existujú aj iné výskumy, ktoré vravia presný opak. Čo je teda pravda? Ťažko povedať…

Jazda v elektromobile je niečo úplne iné, ako v klasickom spaľováku. Konzumne založeným vodičom orientovaným na komfort a jednoduchú obsluhu to určite vyhovuje. Nám, s benzínom v krvi, to možno až nevonia tak ako ostatným, ale rozhodne to má čosi do seba…

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov