Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


LA 2019: Nová Toyota RAV4 Plug-in Hybrid

Toyota, ktorá je synonymom spoľahlivosti, ukázala na autosalóne v Los Angeles nový model RAV4 Plug-in Hybrid. Obľúbené SUV zvládne na elektrinu dojazd 60 km. Okrem toho japonská automobilka predstavila aj model RAV4 Plug-in Hybrid Prime pre rok 2021.

Na západnom pobreží USA v podstate Toyota otvorila novú dôležitú kapitolu v histórii modelu RAV4. Vozidlo zaujme pozíciu na vrchole piatej generácie série RAV4, jedného z najpredávanejších SUV na európskom trhu s viac než 120.000 objednanými exemplármi od uvedenia v tomto roku. Nová Toyota RAV4 Plug-in Hybrid by mala byť uvedená na slovenský trh v druhej polovici budúceho roku.

Postavenie modelu RAV4 Plug-in Hybrid na vrchole modelovej rady RAV4 a vlajkovej lode medzi súčasnými hybridnými modelmi Toyota pramení z kombinácie mimoriadne nízkej spotreby, dynamických vlastností podvozkovej platformy GA-K a jazdných vlastností na cestách aj v teréne so štandardne dodávaným systémom pohonu AWD-i (pozn. inteligentný elektrický systém pohonu všetkých kolies).

Vďaka skúsenostiam získaných v rámci vývoja dvoch generácií modelu Prius Plug-in Hybrid má Toyota ideálne predpoklady aj na výrobu svojho nového pohonu pre RAV4. So systémovým výkonom 306 k/225 kW má toto vozidlo potenciál ponúknuť zrýchlenie z nuly na 100 km/h za 6,2 sekundy. Okrem toho je na najlepšej ceste dosiahnuť v danej triede najnižšie emisie CO2 aj spotreby paliva.

Doterajšie údaje podľa štandardnej metodiky WLTP hovoria o emisiách CO2 pod 30 g/km. Tejto úrovni nedokáže konkurovať v podstate žiadne súčasné plug-in hybridné SUV strednej triedy s pohonom všetkých kolies. Zástupcom značky Toyota sa podarilo účinne implementovať elektrickú výkonovú podporu k dosiahnutiu podstatného nárastu výkonu v porovnaní so štandardným modelom Toyota RAV4 Hybrid.

Automobilka z krajiny vychádzajúceho slnka vyvinula novú vysoko-kapacitnú Li-Ion batériu a doplnila jednotku riadenia energie hybridného systému o menič pre zvýšenie napätia. Pod kapotou nájdeme rovnaký benzínový motor 2,5 litra Hybrid Dynamic Force ako v štandardnom modeli RAV4 Hybrid. Rýchlou akceleráciou z miesta však výhody nekončia.

RAV4 Plug-in Hybrid bude tiež disponovať dlhším dojazdom v čisto elektrickom režime (EV) pri nulovej spotrebe benzínu a úplne bez výfukových emisií. Predpokladá sa, že dojazdová vzdialenosť (WLTP) prekoná 60 km, teda viac než konkurenčné plug-in hybridné modely SUV a rovnako viac, než je priemerná denná vzdialenosť dojazdov európskych majiteľov.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov