Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


GT Sport: Jaguar Vision GT Coupé – Virtuálny debut

Automobilka Jaguar je tvorcom mnohých pretekárskych vozidiel. Do tejto rodinnej tradície zapadá aj model Vision Gran Turismo Coupé, ktorý mal svetovú premiéru na nedávnom World Tour 2019 na Future Expo Mega Webe v tokijskej štvrti Aomi.

Pohonné ústrojenstvo prvého plne elektrického virtuálneho „športiaku“ od značky Jaguar zahŕňa kompaktné, ale výkonné elektromotory. Batérie, ktoré ich napájajú, sú rovnaké lítium-iónové batérie, ktoré sa osvedčili v prvej sérii pretekárskych elektromobilov na svete – „I-Pace eTrophy “. Čerešničkou na torte v prípade tohto vozidla je jeho tvar a forma, ktoré dizajnéri z Jaguar Advanced Design vytvorili špeciálne pre Gran Turismo.

Na dosiahnutie úchvatnej siluety museli návrhári umiestniť batériový modul okolo kokpitu, čo zaisťuje nielen nízko položené ťažisko, ale tiež dokonalé rozloženie hmotnosti. Samotný kokpit je inšpirovaný legendárnymi pretekárskymi vozidlami značky Jaguar, ako boli napríklad modely C, D a E-Type. Moderná filozofia interiéru zameraná na šoféra sa tu snúbi s čistými a nádhernými detailmi, ktoré podtrhujú jemnú rovnováhu medzi analógovým a digitálnym svetom.

Prístup do kokpitu cez elektrický strešný poklop je ďalším posilnením zážitku hráča z jazdy. Stavba karosérie je ľahká a jednoduchá, no súčasne však plná dramatických prvkov. Jej povrchy dostali vďaka použitiu sofistikovaných experimentálnych materiálov jedinečnú podobu. Šofér sediaci hlboko v kokpite sa bude cítiť, ako keby bol autom obalený, podobne ako je to v prípade slávneho modelu D-Type, ktorý na vytrvalostných pretekoch v Le Mans dosiahol víťazný hetrik.

Všetky potrebné informácie sa v zornom poli vodiča zobrazujú v optimálnom pomere. Takmer neobmedzená viditeľnosť umožňuje presné ovládanie stroja. Pohľad na elegantne dlhú kapotu nenechá nikoho na pochybách, že ide o Jaguar. Hráči sa budú môcť do hry úplne ponoriť a plne sa sústrediť na ovládanie vozidla. Elektromobil Jaguar Vision Gran Turismo Coupé sa okamžite objavil v exhibičných pretekoch World Tour Pro-Am, ktorý sa konali v Japonsku na mieste predstavenia.

„Neuveriteľný výkon vozidla si mohli na vlastnej koži vyskúšať najlepší jazdci a novinári. Vďaka novembrovej aktualizácii Gran Turismo Sport si jeho krásu a pôvab budú môcť vychutnať aj hráči z celého sveta,“ uviedol
Julian Thomson, hlavný dizajnér automobilky Jaguar. „Návrh a výkon tohto automobilu sú výsledkom práce veľmi schopného tímu, remeselnej zručnosti a dlhoročnej vzájomnej spolupráce,“ skonštatoval Kazunori Jamauči,
producent série Gran Turismo.

„Tento projekt bol plne vedený našimi mladými návrhármi. Dostali tak  životnú príležitosť vytvoriť vozidlo vychádzajúce z nášho neuveriteľného dedičstva a súčasne posunúť hranice designu budúcnosti. Tento tím
odviedol skvelú prácu a vytvoril niečo, čo je jasne identifikovateľné ako Jaguar. Vytvorili niečo, čo je inšpirované, avšak nie obmedzené, našou bohatou minulosťou,“ dodal na záver Jamauči.

-jj-, zdroj a foto: Gran Turismo

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov