Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Dieselgate 2 a ďalšia razia vo Volkswagene

Žeby tu bol Dieselgate 2? Nemecká prokuratúra dnes nabehla do centrály automobilky vo Wolfsburgu a začala sa zaujímať o ďalší dieselový motor.

Túto informáciu potvrdila aj samotná automobilka. Každému je ešte dobré známy problém s emisiami motorov EA189, ktorý prepukol v roku 2015.Problémom bol softvér, ktorý dokázal rozpoznať testovací cyklus merania emisií a výsledky tak vedel priaznivo skresliť. Množstvo vypúštaných emisií v praxi bolo prirodzene vyššie. Tento softvér mal byť nainštalovaný vo viac ako 10 miliónov kusov áut. Niekde boli zákazníci patrične odškodnení, inde sa na nich vykašlali. V USA Volkswagen vyplatil každému majiteľovi dotknutého vozidla odškodné 5 100 až 10 000 amerických dolárov, ponúkol opravu či spätné odkúpenie týchto vozidiel. Doteraz tento prešľap stál automobilku viac desiatky miliárd euro. Celková škoda sa odhaduje na 78 miliárd eur.

S príchodom novej generácie motorov s označením EA288 mal byť tento problém nadobro zažehnaný. O motore tvrdili, že už má byť čistý a ekologický v porovnaní s predchodcom. Je tomu však naozaj tak, ako sa dušovali?

 

Dieselgate je v ČR už premlčané

Zatiaľ veľa informácii na povrch nevyplávalo. Akoby držali informačné embargo. Samozrejme, platí prezumpcia neviny. My ju určite rešpektujeme a mali by ste určite aj vy a zbytočne nepanikárili. Navyše podľa predbežných informácii automobilka plne spolupracuje s úradmi, čo môže byť na jednej strane pozitívne, na druhej strane môžu aj hrať len obyčajnú hru. Samotný Volkswagen túto raziu a samotné vyšetrovanie nového motora označil za neopodstatnené. Ale viete ako sa vraví, bez vetra sa ani lístok nepohne…

Na druhej strane toto konanie, ak je zo strany štátu neuvážené, a podozrenie sa nepotvrdí, môže tiež negatívne ovplyvniť povesť automobilky, ktorá sa snaží svoj prešľap očistiť aspoň v niektorých krajinách sveta.

Zdroj: Reuters

Foto: Archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov