Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Dieselgate je v ČR už premlčané

Kauza Dieselgate má od začiatku viac ako iba jeden meter. Je ich nespočetne veľa. Najlepšie dopadli Američania... Našinci? Tí môžu na odškodné zabudnúť. V ČR je iniciatíva za odškodnenie silnejšia.

Jedna zo spoločností, ktorá zastupuje nespokojných českých vlastníkov vozidiel zasiahnutých kauzou avizovala, že bude zastupovať takmer 6000 poškodených. Pre svojich klientov požadujú odškodné vo výške približne 8500 eur. Celkovo po českých cestách jazdí vraj 165 000 áut, ktorých majitelia boli vo svojej podstate oklamaní.

Lenže už teraz vyplával na povrch nový háčik. Aký? Lehota na vymáhanie odškodného je premlčaná. Žalobu je možné síce formálne rozšíriť aj po uplynutí premlčacej lehoty (lehota podľa českého práva sú 3 roky od chvíle, kedy ste sa o tom dozvedeli), ale ak si žalovaná strana uplatní námietku premlčania, takéto nároky sa súdne dajú len ťažko vymôcť a poplatky a ďalšie náklady padajú na hlavu žalujúcich.

Od 18. septembra tak existuje určité riziko, že nové žaloby vôbec neuspejú. Ak by ste sa chceli vyhovoriť, že ste o Dieselgate nevedeli, vraj tiež neuspejete. V médiach bolo vraj dostatok informácii o celej kauze.

Jedna zo spoločností je navyše rozhorčená zo správania Ministerstva dopravy ČR, ktoré si vraj neplní svoje povinnosti, a neinformovala občanov o ich právach.

Každopádne nie som sám, komu je z toho zle. Tvárime sa ako vyspelá časť sveta, a v skutočnosti sme krajina tretieho sveta, kde za svoje nemalé peniaze nedostávame rovnaké tovary a služby, ako v zahraničí. Veľké koncerny v rôznych oblastiach majú u nás svoje práva, ale povinnosti je podstatne menej. Nuž, s malou (ekonomickou) metlou sa veľa nepozametá, najmä ak by zametal proti jednému z najväčších zamestnávateľov na Slovensku.

Zdroj: Sita, Teraz, acz

Autor: Marek PAUCO

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov