Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Dotácia, či dobre načasovaný nákup?

Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky pripravilo výzvu, ktorej hlavným cieľom je motivovať ľudí k nákupu ekologických vozidiel s alternatívnym pohonom, vďaka ktorým sa znižuje množstvo vypustených znečisťujúcich látok.

Čerpanie prostriedkov z tejto výzvy sa týka výhradne vozidiel na čisto elektrický pohon (BEV), alebo tzv. plug-in hybridov (PHEV) – teda hybridných vozidiel dobíjateľných z externého zdroja elektrickej energie. Dotáciu na ekologické vozidlá si môžu uplatniť podnikatelia, subjekty verejnej správy, ale aj fyzické osoby – nepodnikatelia.

Počet elektromobilov na našich cestách by sa mal v budúcom roku výrazne zvýšiť aj vďaka podpore štátu

O dotáciu môžu požiadať fyzické osoby, podnikatelia aj verejná správa. Maximálna obstarávacia cena vozidla, na ktoré bude možné získať dotáciu, je 50 000 eur s DPH. Prvé žiadosti bude možné podať 17. decembra a celkovo je na podporu nákupu určených päť miliónov eur (zo štátneho rozpočtu).Výzva je otvorená až do vyčerpania tejto sumy. Keď si to prerátame, že sa budú predávať 1:1, tak z dotácie pribudne na našich cestách len 769 ekologickejších vozidiel.

Podmienky prideľovania dotácie zverejnené už od 18. 11. 2019, oprávnené žiadosti bude možné podávať až po uplynutí zákonom stanovenej mesačnej lehoty – teda 17. 12. 2019. Keďže však rezort predpokladá zvýšený záujem a chce sa vyhnúť veľkému prvotnému náporu, online systém registrácie bude spustený už 11. decembra 2019. Záujemcovia sa tak budú môcť registrovať cez jednoduchý formulár, do ktorého vyplnia kontaktné údaje, cez webovú stránku www.chcemelektromobil.sk, kde nájdu aj ďalšie podrobné informácie.

Žiadateľ dostane pridelený jedinečný kód a zarezervuje sa požadovaná výška dotácie. Výzvu na oficiálne podanie žiadosti však zaregistrovaní žiadatelia dostanú až po 17. decembri 2019. Z bezpečnostných a technických dôvodov bude elektronická online registrácia možná iba v pracovných dňoch od 12:00 do 20:00 hod. Zoznam vyhodnotených žiadostí sa bude priebežne zverejňovať a úspešní žiadatelia budú mať po podpise zmluvy 12 mesiacov na to, aby si auto kúpili a následne im štát refunduje dotáciu. Automobil budú musieť vlastniť minimálne 2 roky a nebudú môcť využiť leasing!!! Takže okruh ľudí, ktorý si budú môcť dovoliť sa znižuje. Poprípade budú musieť využiť iný spôsob financovania.

Fyzická osoba nepodnikateľ a subjekty verejnej samosprávy budú mať možnosť získať podporu na maximálne jedno vozidlo, podnikateľov bude obmedzovať maximálna povolená výška dotácií od štátu v súlade s legislatívou EÚ.

Dotácia na avizované LPG a CNG sa konať nebude. Môžeme sa len domnievať prečo tomu tak je…. Napr. preto, žeby sa peniaze delili aj medzi bežných ľudí?

Zdroj: chcemelektromobil.sk

Foto: autor

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov