Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Jednou vetou novinky o ekologických autách

Stručne všetko podstatné, čo by ste mali vedieť o novinkách vo svete ekologickej dopravy. Niektoré novinky v tejto oblasti vás rozhodne prekvapia.

Poplatky za registráciu elektrických vozidiel vyššie než za benzínové či naftové  používa podľa zistení Consumer Reports až 26 štátov USA a štáty ako jeden z dôvodov uvádzajú ich vyššiu hmotnosť a tým aj opotrebovanie ciest.

Mazda pravdepodobne predstaví na autosalóne v Tokiu svoj prvý čisto elektrický automobil, malo by to byť malé SUV a dokonca bude zrejme možnosť vybaviť ho predlžovačom dojazdu vo forme tichého Wankelovho motora.

Jaguar naznačuje, že plne elektrická verzia jeho vlajkovej lode XJ bude mať „nekonvenčný dizajn“ a do boja voči konkurentom (predovšetkým Tesla) sa zapojí v roku 2021.

Hyundai a Kia oznámili spoločnú investíciu do európskej siete rýchlonabíjacích staníc pre elektromobily IONITY pre vozidlá s 800 V palubnými systémami a pridali sa tak k spoločnostiam BMW Group, Daimler, Ford a Volkswagen/Porsche, čím podporili jej rozšírenie.

Škoda vo svojom závode v Mladej Boleslavi začala vyrábať vysokonapäťové trakčné batérie pre plug-in hybridy koncernu Volkswagen postavené na báze modulárnej platformy MQB s počiatočnou kapacitou 150-tisíc kusov za rok.

Porsche navýšilo svoju majetkovú účasť v chorvátskej spoločnosti Rimac vyrábajúcej superšportové elektrické automobily na 15,5 percenta z pôvodných 10 percent, ktorých vlastníkom bolo od júna 2018.

V Číne vyrobili v roku 2018 vyše 12 miliárd kusov lítiovo-iónových batérií a akumulátorov, no súčasne treba pripomenúť, že práve v Číne pracuje v súčasnosti takmer polovica z globálneho počtu recyklačných zariadení zameraných práve na tieto produkty.

Toyota začala v Japonsku stavať továreň zameranú na čistenie lítia a výrobu čistého hydroxidu lítneho s ročnou kapacitou až desaťtisíc ton, ktorý je významnou zložkou batérií elektrifikovaných automobilov.

Volkswagen oznámil, že sériovú výrobu revolučného elektrického modelu ID.3 spustí už v novembri tohto roka v závode v Zwickau, kde už medzičasom vyrobili 400 predsériových exemplárov.

Tesla spolupracuje na vývoji svojich batérií s niekoľkými tímami a šéf jedného z nich, prof. J. Dahn uverejnil opis nových batérií, ktoré by v automobile mali vydržať pracovať až 1,6 milióna kilometrov.

BMW oznámilo ukončenie výroby nádherného plug-in hybridu BMW i8 na apríl 2020 (vyrába sa od roku 2014) a špekuluje sa o tom, že nástupcom by mohol byť čistý elektromobil.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov