Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


CIIE 2019: Kia Futuron – Budúcnosť už v názve

Automobilka Kia odhalila na veľtrhu CIIE 2019 (China International Import Expo) v čínskom Šanghaji nový koncepčný model Futuron Concept. Elegantná aerodynamická štúdia naznačuje podobu budúcich elektrických SUV-kupé s pohonom všetkých kolies a novými dizajnovými prvkami.

Futuron Concept je moderné pokrokové elektrické SUV-kupé, ktoré spĺňa futuristické predstavy automobilky Kia. Samotné označenie Futuron je zloženinou slov ‚future‘ (budúcnosť) a ‚on‘ (zapnúť) s odkazom na elektrizujúci charakter budúcich návrhov SUV značky. Pod ľahkou karosériou SUV-kupé nájdeme plne elektrický pohon všetkých kolies, zahalený pod odvážnymi a súčasne modernými vonkajšími povrchmi, ktorým sekunduje flexibilný interiér plný špičkových technológií.

Povrchy karosérie tvoria sériu plynulých tvarov, ktoré sa stáčajú, rozvíjajú a sťahujú okolo celej karosérie. Výsledkom je elegantný aerodynamický tvar a profil s nízkym odporom vzduchu. Nízky profil karosérie typu SUV-kupé ukazuje zamýšľanou podobu budúcich vozidiel Kia. Futuron s dĺžkou 4850 mm, výškou 1550 mm a rázvorom 3000 mm spája vyššiu svetlú výšku s prikrčenou a štíhlou karosériou, čím získava dynamický a sebaistý „look“.

Použité tvary mohli vzniknúť len vďaka čisto elektrickému hnaciemu ústrojenstvu. Vysoko-kapacitná batéria, zabudovaná nízko pod podlahou kabíny, dodáva energiu kvartetu výkonných elektromotorov priamo v kolesách vozidla. Zvýšený postoj vozidla je tak spojený s nízkym ťažiskom a najmodernejším systémom elektrického pohonu všetkých kolies (e-AWD), ktorý prináša bleskovú odozvu na pokyny od šoféra.

Dôležité prepojenie a interakcií medzi vozidlom a šoférom pomáhajú zaistiť najrôznejšie prvky konštrukcie a designu vozidla. Strechu konceptu tvorí panoramatická kopula v tvare pripomínajúcom diamant, ktorá je posadená na základne jadro ‚360 stupňov‘ v duchu najlepších tradícií UFO a lietajúcich tanierov. Kopula zaplavuje kabínu prirodzeným svetlom a súčasne je pretiahnutá dole ku kapote, čím šoférovi poskytuje bezkonkurenčný výhľad dopredu.

Súčasťou skleneného krytu kabíny je aj zostava senzorov LiDAR (Light Detection And Ranging), ktoré napomáhajú zaistiť autonómne riadenie na úrovni SAE Level 4, teda pohyb vozidla vo väčšine podmienok bez ručného ovládania a nutnosti venovať pozornosť situácii. Do masky chladiča so širším ‚tigrím nosom‘ sú začlenené svetlomety konceptu Futuron. Pokrokový dizajn hviezdneho mraku (‚Star Cloud‘) tak vozidla prepožičiava novú oslnivú identitu po zotmení.

Po aktivácii funkcia autonómneho riadenia Futuronu sa zatiahne volant a obe predné sedadlá sklopia viac dozadu. Táto poloha sedenia „v stave beztiaže“ pomáha znižovať únavu na dlhých cestách. Charakter autonómneho riadenia sa odráža aj v hladkom interiéri konceptu Futuron s neprerušovanými povrchmi, ktoré sa vinú od prístrojovej dosky cez výplne dverí. Na dverách nájdeme rovnaký typ osvetlenia v podobe hviezdneho mraku a šupinatého motívu Dragon Skin z exteriéru vozidla.

Tentoraz však v podobe trblietavého interaktívneho systému ambientného osvetlenia. Jedným z najvýraznejších prvkov kabíny je priestor kokpitu okolo šoféra. Grafické užívateľské rozhranie (GUI) kokpitu vybieha za dverami na strane šoféra a v hladkom oblúku sa vinie okolo volantu. Prístrojový štít takto priamo nadväzuje na displej médií uprostred palubnej dosky a je prepojený s displejom začleneným do povrchu samotného volantu.

Grafické rozhranie sa ovláda pomocou technológií na báze umelej inteligencie. Zobrazuje užitočné informácie o rôznych funkciách autonómneho riadenia vozidla, hnacieho ústrojenstva a navigácie s cieľom ponúknuť jedinečné užívateľské prostredie V najvyššom bode oblúku kokpitu je rozhranie GUI vytiahnuté vpred k vozovke, a vytvára tak interaktívny svetelný displej v podobe hviezdneho mraku na samotnom čele kabíny.

-jj-, foto a video: Hyundai – Kia

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov