Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Čínsky CATL už stavia továrne v Európe!

Už je to tu! Čínski ex-súdruhovia nás síce už neubijú čapicami, ale ekonomická expanzia je zjavná. Ďalším zo série inovatívnych príkladov je čínsky výrobca batérii CATL, ktorý začal už stavať prvé továrne na území Nemecka.

Rapídne rýchlo rastúci čínsky producent batérií chce rozšíriť svoju výrobu na európsky kontinent. Do roku 2022 chce napríklad len v Nemecku dosiahnuť výrobnú kapacitu 14 GW. Výroba batérií sa stáva kľúčovým strategickým odvetvím 21. storočia.

Európa zaostáva, a tak jej kapacity musia budovať čínski inžinieri. V Číne sa rodí nový batériový gigant menom CATL, ktorý už vystrkuje svoje drapáky tiež v európskych automobilkách. Bude dodávať batérie okrem iného pre Volkswagen, Volvo, Bosch, Daimler nebo BMW.

Práve Nemecko sa preto pre CATL stalo cieľovou destináciou prvej zahraničnej expanzie. Nová továreň na batérie vznikne v spolkovej krajine Durínsko na ploche s rozlohou 23 ha. Do roku 2025 tam nájde prácu až 2000 ľudí.

Už o dva roky chce mať CATL globálnu výrobnú kapacitu 136,6 GWh. Firma využíva technológiu japonskej spoločnosti TDK. Masívny rast CATL v posledných rokoch je však v značnej miere spôsobený aj štedrou podporou nákupu elektromobilov čínskou vládou.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov