Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Slovensko má “nabíjačky” s výkonom 350 kW!

Elektromobilita dostáva postupne zelenú aj na Slovensku. Dôkazom sú prvé dve nabíjacie stanice s výkonom 350 kW! Len na porovnanie, u susedov v Českej republike sú štandardom nabíjacie stanice s výkonom 50 kW.

Na Slovensku tak majú priaznivci elektromobility dôvod na malú oslavu. Spoločnosť ZSE Drive u nás postavila dve nabíjacie stanice, konkrétne na ceste R1 na odpočívadle pri obci Budča v okrese Zvolen. V oboch smeroch bude k dispozícii nabíjačka s výkonom 350 kW.

Niekto môže namietať, že dnes ešte prakticky nikto nemá elektromobil, ktorý by taký výkon dokázal využiť, ale rozhodne ide o investíciu do budúcna. Porsche Taycan alebo Tesla Model 3 však budú už čoskoro taký nabíjací výkon zvládať.

Ceny za novú službu však nie sú rozhodne nízke. K dispozícii je hneď niekoľko cenových ponúk podľa tarify. Najlacnejší balíček znamená 1 kWh za 0,29 eur. V prípade balíčka Partner ide o 0,39 eur /kWh a balíček Eco vychádza na 0,49 eur /kWh.

Pokiaľ k nabíjacej stanici prídete a nemáte so spoločnosťou uzavretú žiadnu zmluvu, tak potom vás bude stáť nabíjanie 0,59 eur/kWh. To rozhodne nie je zrovna málo. Spoločnosť ZSE má aplikáciu pre chytré telefóny, ktoré využívajú operačný systém Android alebo iOS.

Len pre zaujímavosť. Počet nabíjacích staníc v Českej republike neustále stúpa, ale len vo výnimočných prípadoch nájdete také, ktoré majú maximálny výkon nad 50 kW. Svoje stanice s výkonom 175 kW má firma E.ON neďaleko Humpolca a ČEZ má zase pri svojej pražskej centrále nabíjačku s výkonom 150 kW.

-jj-, foto: SITA

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov