Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Lexus má ďalší škandál s chybnými airbagmi

Kauza airbagy Takata patrí medzi tie väčšie v súčasnosti. Skloňuje sa veľmi často, aj keď podstatne menej ako ešte všade prítomný Dieselgate.

O čo ide teraz? Austrálska pobočka zvoláva majiteľov modelu Lexus IS 2. generácie na výmenu airbagov opäť. A to po veľmi krátkom čase. Celkovo sa jedná o necelých 14 000 kusov predaných modelov IS250, IS350 a IS F. (IS200d a IS220d sa tam nepredávali).

V čom spočíva hlavný problém? Airbag spolujazdca sa nemusí naplniť včas, resp. doplna. Pôvodne boli menené z dôvodu vymrštenia kovových fragmentov pri aktivácii. Pripomínam, že aj tieto airbagy pochádzajú od firmy Takata. Nuž, firme sa lepí smola na päty. Ale aspoň majú snahu dávať veci do poriadku. Takata pred časom napriek tomu ohlásila, že upúšťa od výroby nafukovacích vakov. Prioritne sa budú venovať výrobe elektronických komponentov.

Kauza Takata

Dotknuté sú automobilky resp. koncerny  Subaru, BMW, Tesla, Volkswagen, Ferrari, Mercedes, Toyota, či Daimler. Celkovo sa jedná o 35 000 000 vozidiel a to vrátane motocyklov Honda (Goldwing). V kauze okrem vyletujúcich smrtiacich kovových fragmentov dokázali, že nafukovací systém chybných airbagov môže explodovať svojvoľne, nakoľko chýbala dôležitá zložka, ktorá by vysúšala iniciátor. Vplyvom vlhkosti tak mohlo dôjsť k neželanej aktivácii.

Foto: archív

Zdroj: whichcar.com.au

Autor: Marek PAUCO

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov