Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Vesmírna loď Starship Mk1: Ďalší úlet Elona Muska

Presne v deň 11. výročia dosiahnutia orbitov spoločnosťou SpaceX predstavil jej majiteľ Elon Musk vesmírnu loď Starship Mk1. Svetoznámy vizionár bez hraníc s ňou chce kolonizovať Slnečnú sústavu.

V malej dedinke Boca Chica, na samotnom juhu amerického štátu Texas, predstavili prvý prototyp vesmírnej lode Starship od spoločnosti SpaceX. Druhý, označovaný ako Mk2, sa stavia na Floride. Obe vychádzajú z prototypu Starhopper, ktorý začali stavať začiatkom decembra 2018 a dokončili v januári tohto roku.

Valec s výškou 39 metrov a priemerom deväť metrov s pristávajúcimi nohami sa začal úspešne testovať tento rok marci.  Starship Mk1 má rovnako priemer 9 metrov, výška je ale 55 metrov. Prázdna loď váži 200 ton, celková hmotnosť vrátane paliva bude 1400 ton. O pohon sa starajú tri raketové motory Raptor.

Teraz majú podľa Muska rýchlo nasledovať prototypy číslo tri, štyri a päť. S poslednými dvoma menovanými už by mali prebiehať orbitálne testy, a to dokonca azda už v polovici budúceho roku. Mimochodom, Starship je až druhý stupeň z novo plánovanej generácie nosičov spoločnosti SpaceX.

Prvý stupeň respektíve „booster“ s názvom Super Heavy má byť vysoký až 68 metrov. Dokáže odštartovať až s celkovou hmotnosťou 3300 ton. K pohonu využíva, rovnako ako Starship, tekutý metán a tekutý kyslík. Poháňať ho bude až 36 motorov Raptor. Rovnako ako Starship, bude aj Super Heavy vedieť pristať späť na zemi alebo na inom telese.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov