Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ford Explorer Plug-In Hybrid: Aj 14 reprákov

Najpredávanejšie SUV v zámorí Ford Explorer sa v tomto roku objavilo už aj na európskom trhu. Sedemmiestna novinka, ktorá umožňuje aj prevádzku na čisto elektrický pohon, disponuje unikátnym plug-hybridným pohonom.

Nový Ford Explorer Plug-In Hybrid je pre záujemcov dostupný v dvoch jasne odlišných variantoch. Ako športovo štylizovaný Explorer ST-Line a ako luxusný Explorer Platinum. Oba modely sú poháňané plug-in hybridným hnacím ústrojenstvom, ktoré pozostáva zo zážihového šesťvalca 3.0 EcoBoost, elektromotora a generátora.

Hnacia sústava dosahuje maximálny výkon 331 kW (450 koní) a krútiaci moment 840 Nm. Nový Explorer je sériovo vybavený inteligentným pohonom všetkých kolies a desaťstupňovou samočinnou prevodovkou. K dispozícii má sedem voliteľných jazdných režimov. Riadenie vozidla uľahčuje a spríjemňuje množstvo vyspelých asistenčných technológií.

Do tejto skupiny patria adaptívny tempomat s funkciou Stop & Go, s rozpoznávaním dopravných značiek a vedením uprostred jazdného pruhu. Interiér vozidla je priestranný, luxusný a komfortne zariadený. Nachádza sa tu napríklad dotyková obrazovka s uhlopriečkou 10,1 palca alebo digitálny prístrojový štít s uhlopriečkou 12,3 palca.

Rodinne založení zákazníci ocenia flexibilné riešenie sedadiel vrátane funkcie jednoduchého nastupovania do tretej rady. Nový Explorer Plug-In Hybrid meria viac než päť metrov na dĺžku, dva metre na šírku a bezmála dva metre na výšku. Preto ponúka veľkorysý priestor až siedmim cestujúcim v troch radách sedadiel.

Súčasťou bohatej štandardnej výbavy je okrem iného otočný volič desaťstupňovej samočinnej prevodovky, vyhrievané, ventilované a v desiatich smeroch elektricky nastaviteľné predné sedadlá, vyhrievané sedadlá v druhej rade; podložka pre bezdrôtové dobíjanie, vyhrievaný volant, slnečné clony v bočných oknách pri druhej rade sedadiel a tónovanie bočných okien od B-stĺpikov dozadu.

Modely Platinum potešia aj milovníkov hudby a nadšencov kvalitného zvuku. K dispozícii totiž majú 1000-wattový audiosystém B&O so štrnástimi reproduktormi. V prípade variantu ST-Line ponúka Ford audiosystém B&O s výkonom 800 wattov a tuctom reproduktorov. Inak už takmer tri dekády si na severoamerickom trhu zachováva Explorer niektoré designové rysy.

Návrhári preto pamätali na vizuálnu kontinuitu aj v prípade jeho najnovšej generácie. Pôsobivý príklad tradičného prvku reprezentujú čierne stĺpiky karosérie. Klesajúce línie strechy a krátky prední previs vytvárajú v prípade modelu Explorer športovú siluetu. Explorer Plug-In Hybrid štandardne jazdí na dvadsaťpalcových kolesách z ľahkej zliatiny.

-jj-, foto: Ford

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov