Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Bežné jazdenky? Tieto značky nekupujte!

Sú automobilové značky, ktoré majú niečo do seba. A nie sú vôbec drahé na kúpu. V tomto rebríčku nájdeme prevažne tie, za ktoré ani pri kúpe neutratíme veľa. Lenže potom musíme na servis obetovať povedzme obličku, alebo sa obrniť poriadnou dávkou trpezlivosti.

Ak chcete s autami len jazdiť a za žiadnych okolností nechcete riešiť náročný servis, či zháňanie dielov, tak tieto značky obchádzajte na kilometre.

 

Chevrolet a.k.a Daewoo

Dobre, Chevrolet ako preštítkované Daewoo nepatrí k autám, po ktorých by petrolhead túžil. Pre bežného človeka takmer určite postačia. Sú okrem iného naozaj lacné na kúpu. Poviete si, prečo nekupovať napr. takú Captivu? Veď je postavená na rovnakej báze ako Opel Antara. Jednoducho ju neodporúčame preto, lebo je veľký problém s dostupnosťou náhradných dielov. Bežné spotrebné veci sa síce dajú zohnať z druhovýroby, ale keď už budete možno raz riešiť generálnu opravu motora, tak sa pripravte na kopec starostí s dodávkou výhradne originálnych dielov za nemalé peniaze.

Jaguar

Jaguar je klenotom na cestách. Modely, ktoré vznikli na prelomu tisícročí sa dajú zohnať za pár stoviek. Značná časť komponentov je rovnaká s vtedajšími Fordami. Ostatné veci sú však prudko originálne. Nákup môžete riešiť výhradne cez originálnu sieť. Ceny? Kolosálne…

Saab

Ak chcete Saab, musíte tými autami doslova a do písmena žiť. Musí byť vaše všetko. Pripomínam, že automobilka už skrachovala. A to poriadne komplikuje aj dostupnosť nových náhradných originálnych dielov. Niektoré už zoženiete len ako používané kusy. Preto ak chcete Saab na denno-denné jazdenie, tak pri zháňaní niektorých nedostupných dielov budete pravidelne zažívať malý pôrod. Preto si ich radšej šanujte a opatrujte, ako trápte v premávke.

Americké značky

Americké autá sú špecifické. V Európe o nich desiatky rokov nebol záujem. Trh sa rozkýval až pred možno desiatimi rokmi. Európánia vo veľkom začali kupovať typické americké autá ako Mustangy, Camara, F150-ky, RAM-y a kopec iného. Všetky tie autá sú iné, svojské a sú z rôznych uhlov pohľadov super. Potom sú tu modely ako Chyrsler PT Cruiser, Chyrsler Sebring, Dodge Caliber a i. a tie už tak super nie sú. Vybrať iba jednu značku z tých všetkých bežných amerických by bolo naozaj ťažké. Tieto autá nepatria ani medzi tie najlacnejšie na trhu a aj napriek tomu si ich aj ľudia kupujú. Áno, existujú aj na našom malom Slovensku špecialisti, ktorí sa venujú pozáručnému servisu a robia to naozaj dobre. Pamätajte, že aj bežné veci z druhovýroby nie sú v našich podmienkach často na skladoch. Kým súčiastky dorazia, môže vaše auto stáť aj pár týždňov.

Záver

Rebríček by mohol byť pokojne bohatší. Je to môj subjektívny názor, ktorý určite nebude každý akceptovať. Musím však podotknúť, že sa veci určite majú ináč, ak si chcete niektoré z konkrétnych modelov vyššie spomenutých značiek hýčkať a tešiť sa im. V tom prípade musíte byť za každých okolností ochotní tolerovať nedostatky a nemalé problémy. Priznám sa, že aj mne sa veľmi páčia Saaby, Jaguary, a aj niektoré americké autá, ale mojej peňaženke, či bankovému účtu by sa určite nepáčili.

Autor: Marek PAUCO

Foto: Arden

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov