Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Horí vám auto? Hlavne neprepadnúť panike!

Na motoristov číha veľa nástrah. Nie je nič ľahšie, ako na dnešných cestách havarovať. Nehoda však nie je jediný spôsob, ako môžete prísť o vaše auto. Jedným z prípadov môže byť aj požiar.

Prečo horia autá? Ak sú priamo v prevádzke, môžu za to prevažne poruchy elektroinštalácie, alebo netesnosť vedení s horľavými náplňami. Tam naozaj stačí málo, a auto začne horieť ako fakľa. Podobný scenár môže nastať aj pri zaparkovanom vozidle. Avšak tu je bežný ešte jeden faktor, a tým je úmyselné podpaľačstvo.
Dôležité je nepanikáriť. Konajte aspoň trochu racionálne!

Vznik požiaru

Kľúčovou je skorá indikácia možnosti vzniku požiaru. Ak vám už auto dymí, je pravdepodobné, že bude aj horieť. Avšak aj tu platí, že nie je dym, ako dym. Pokojne vám mohla len vyvrieť voda v chladiči. To si overte na prístrojovej doske.

Ak však cítite aj spálený smrad, pripravte sa na oheň. Vozidlo opatrne zastavte na krajnici, vypnite motor, zatiahnite ručnú brzdu a zaraďte rýchlosť a nezabudnite zapnúť výstražné smerovky. Vyberajte také miesto, kde nikoho a nič neohrozíte. Vyhnite sa stromom, suchým trávnatým porastom, iným odstaveným autám a pod.
Ak smrad ide z pod kapoty, odistite ju! Už počas týchto krokov pripravujte posádku na opustenie vozidla. Ideálne mimo vozovku v dostatočnej vzdialenosti  Oblečte si na seba vestu, za vozidlo umiestnite trojuholník. Volajte linku 150 (HaZZ) alebo poprípade 112. Majte však na pamäti, že na 112 vás len prepoja, čiže prídete o drahocenné sekundy.

Ak ste viacerí, rýchlo vyberajte z auta veci. Predovšetkým doklady, príručné cennosti a látky, ktoré môžu horeniu napomôcť – farby, laky, bandasku s palivom a pod. Tieto úkony môžete aj rozdeliť medzi ostatné osoby. Ak máte hasiaci prístroj, až teraz začnite hasiť.

Vždy je veľmi dôležité vyhodnotiť, či ešte máte šancu požiar uhasiť samostatne. Ak sa oheň valí s pod kapoty, alebo masívne zasiahol interiér, veľmi pravdepodobne to už je nad vaše možnosti.

Eliminácia požiaru

Hasiaci prístroj pri bežných osobných autách u nas nie je povinnou výbavou. Určite však odporúčam mať ho v aute. Ideálne na dosah ruky. To znamená nie pri rezerve, alebo pod tonou batožiny. Ak ho nemáte, snažte sa zastaviť nákladiak alebo autobus. Ostáva vám však len dúfať, že niekto sa odváži pomôcť.

Takto postupujte pri hasení:

• Pred hasením musíte vytiahnuť poistku z hasiaceho prístroja.
• K autu pristupujte opatrne, mnohí radia už sa len približovať so spusteným hasiacim prístrojom. Zo skúsenosti však viem, že náplň malého hasiaceho prístroja sa veľmi rýchlo míňa. Nemusí vám potom na uhasenie požiaru stačiť. Jednoznačne ale uprednostňujte svoje zdravie pred majetkom!
• Ak horí pod kapotou a existujú reálne predpoklady na to, že to je požiar malý, minimálne odchýľte kapotu a cez malú škáru striekajte z hasiacim prístrojom. Pozor na sálajúce teplo. Ak ju otvoríte poriadne, oheň dostane kyslík, ktorý podporí horenie. Ak je možnosť a poznáte konštrukciu svojho auta, tak môžete hasiť aj odspodu, poprípade od priestoru kolies. Veľa áut však túto možnosť kvôli zakrytovaniu neponúka!
• Ak neviete požiar pod kapotou lokalizovať, haste dynamicky, čiže hasiaci prístroj posúvajte po celej dĺžke kapoty .

Ani hasiaci prístroj nemusí vždy fungovať! Rátajte aj s touto možnosťou.

 

Autor: Marek PAUCO

Foto: SITA

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov