Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Aj Audi už má svoju e-kolobežku

Trh elektrickými kolobežkami sa rozrastá. Navyše, viaceré automobilky si uvedomili, že ide o dobrý marketingový ťah v pohybe, ktorý má budúcnosť. Nedávno preto predstavila svoju ekologickú kolobežku e-tron Scooter aj automobilka  Audi.

Elektrokoloběžka Audi e-tron Scooter je koncipovaná pre športovo založených jazdcov a kombinuje vlastnosti elektricky poháňanej kolobežky a skateboardu. Užívateľ môže elektrickú kolobežku s hmotnosťou dvanásť kilogramov ľahko zložiť a prepravovať ju autom, autobusom alebo vlakom. Pri chôdzi ju môže ťahať za sebou ako nákupnú tašku s kolieskami.

Audi e-tron Scooter sa však odlišuje predovšetkým svojim ovládaním, pri ktorom jazdec pohybuje telom podobne ako surfer. Jazdec má jednu ruku voľnú, môže sa rozhliadať po okolí a dávať znamenie rukou. Audi plánuje začať s výrobou a predajom koncom budúceho roku.

„S elektrickou kolobežkou Audi e-tron Scooter oslovujeme zákazníkov, ktorí cestujú po meste trvale udržateľným spôsobom a multimodálne – a pritom kladú dôraz na štýl a funkčnosť,“ tvrdí Thorsten Schrader, vedúci projektu mikromobility v spoločnosti Audi.


Jazdec sa drží jednou rukou riadidiel, riadi však nohami, presúvaním telesnej hmotnosti, ako na skateboarde. Špeciálny podvozok so štyrmi kolesami umožňuje neobvykle malý priemer otáčania.
„E-tron Scooter jazdí samozrejme tiež rovno. Nevšedný pocit veľmi ladného pohybu sa však dostaví až pri zmenách smeru jazdy na asfalte, ktoré sú vďaka nášmu novému konceptu prekvapivo ľahké,“ dodal Schrader.


Riadidlá zaisťujú stabilitu, nesú akumulátor a elektroniku vrátane displeja so stavom nabitia akumulátoru. Jazdec zrýchľuje a spomaľuje otočnou rúčkou. Elektrická kolobežka má dojazd 20 kilometrov vďaka rekuperácii kinetickej energie pri spomaľovaní. Úroveň bezpečnosti zvyšuje hydraulická brzda, ovládaná nohou.

Súkromní zákazníci si budú môcť elektrickú kolobežku Audi e-tron Scooter zakúpiť od konca roku 2020 za približne 2000 eur. Projektový tím okrem toho skúma tiež možnosti využitia kolobežky vo flotilách pre špecifické skupiny zákazníkov, napríklad obyvateľov moderných mestských štvrtí. Výrobcovia počítajú s tým, že e-kolobežka sa by sa mohla dať nabíjať aj zo špeciálnej zásuvky v batožinovom priestore.

Audi e-tron Scooter disponuje osvetlením LED – prednými svetlometmi, svetlami pre denné svietenie, koncovými svietidlami a brzdovými svetlami. Rozhranie Bluetooth umožňuje individuálne nastavenie jazdnej dynamiky a zvyšuje úroveň ochrany proti odcudzeniu. Dizajnéri okrem toho pracujú na doskách z dreva či uhlíkových kompozitných materiáloch, ale aj na rôznych dizajnoch v šedej alebo čiernej farbe.

-jj-, Text a zdroj: Audi

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov