Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Výstražné zvuky v elektromobiloch sú už povinné!

Nové nariadenie EU vstúpilo do platnosti od 1. júna tohto roku. Legislatíva stanovuje, že všetky vozidlá vybavené hybridným, elektrickým pohonom ako aj vozidlá vybavené palivovými článkami homologované po tomto termíne musia vydávať výstražný zvuk.

O „hudobnú“ produkciu sa postará systém AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System). Možnosť deaktivácie systému je podľa očakávania v takmer všetkých krajinách zakázaná. Nariadenie sa týka nielen osobných, ale aj úžitkových automobilov a autobusov. Nariadenie stanovuje, že vozidlá musia vydávať až do dosiahnutia rýchlosti 20 km/h. Podobným smerom uvažujú aj v iných krajinách, rozdiely v predpisoch sú však minimálne. Pre USA napríklad platí, že sa hlasitosť zvuku musí do rýchlosti 30 km/h zvyšovať a vozidlo musí vydávať zvuk už pri „naštartovaní“.

Takýto zásah regulátora sa dal očakávať. Autá využívajúce na svoj pohyb čiastočne alebo úplne elektromotor sa totiž na jednej strane pohybujú takmer nehlučne, no súčasne dokážu akcelerovať mimoriadne promptne. Ak zoberieme do úvahy, že veľa chodcov drží v ruke smartfón, alebo má na ušiach slúchadlá, je toto nariadenie na mieste.

Peter Lacena, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov