Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Aj Fisker hodí do ringu elektrické SUV

Automobilke Tesla sa rozrastá konkurencia na poli elektromobilov doslova každý deň. Svoju „bezemisnú polievku” v segmente SUV si chce najnovšie prihriať aj dánsky automobilový dizajnér Henrik Fisker.

Uplynula už viac ako dekáda od čias, keď neznáma americká automobilka Fisker predstavila jeden z prvých luxusných plug-in hybridov na svete s názvom Karma. Ten síce oslovil najmä zámorskú smotánku, ale dlhodobý úspech sa však nedostavil a nakoniec sa z tohto modelu vyrobilo len okolo 2000 exemplárov.

Na rozdiel od konkurenčnej značky Tesla, ktorá rovnako vsadila na alternatívne pohony, sa však automobilka Fisker dostala do ekonomických problémov a napokon zbankrotovala. Záujemcovia o akčné vozidlo Fisker Karma tak konvertovali veľmi rýchlo na Tesla Model S.

Teraz sa však výrobca emotívne ladených vozidiel, v ktorých sa snúbi elegancia s najmodernejšími technológiami, vracia na scénu. Automobilka nedávno ohlásila príchod nového „lacnejšieho“ SUV, ktoré má byť hodenou rukavicou pre konkurenčný automobil Tesla Model Y.

Zatiaľ automobil bez pracovného názvu sľubuje akumulátory s kapacitou 80 kWh, voliteľný pohon všetkých kolies a hlavne cenu začínajúcu pod čiastkou 40.000 amerických dolárov (35.320 eur). Elektrický pohon má maximálny dojazd na jedno nabitie necelých 500 km.

Motoristickí nadšenci sa súčasne môžu tešiť na nesmierne atraktívny interiér, ktorý by podľa dostupných informácií nemal kopírovať aktuálny trend veľkých panelov vo vnútri vozidla. Namiesto toho novinka ponúkne priehľadný displej (HUD), ktorý bude zobrazený priamo na čelnom skle.

„Rozhodli sme sa vytvoriť cenovo dostupný elektromobil, ktorý bude zaujímavejší a emocionálnejší než čokoľvek, čo je dostupné na trhu. Sme nadšení, že môžeme predstaviť vozidlo, ktoré skutočne oživí segment SUV. Za prijateľnú cenu, začínajúcu na čiastke 40.000 USD, ponúkame príťažlivé, luxusne odolné a zelené vozidlo, doplnené o unikátne nové skúsenosti a technológie,“ povedal Henrik Fisker.

Ešte na tento kalendárny rok je naplánovaná svetová premiéra nového chytrého SUV od zámorského Fiskeru, pričom výrobný proces odštartuje v časovom horizonte dvoch rokoch. Okrem  nového SUV môžeme v blízkej dobe očakávať tiež zahájenie výroby už skôr uvedeného luxusného vozidla Fisker EMotion a tretieho doteraz nešpecifikovaného modelu.

Až čas však ukáže, ako si povedie nový borec v ringu elektrických SUV. Všeobecne možno skonštatovať že Fisker má lepšiu štartovaciu pozíciu, než pred desiatimi rokmi, pretože sa nachádza v pokročilej fáze vývoja batérií s pevným elektrolytom. Tie ponúkajú omnoho dlhší dojazd a zároveň nižšiu hmotnosť, čím dôjde k eliminácii hlavných záporov u elektromobilov.

Fisker Inc. je v poradí druhou automobilkou, ktorú založil 55-ročný dánsky rodák Henrik Fisker. Plodný automobilový dizajnér, ktorá sa okrem iného podieľal na vývoji aj výrobe vozidiel BMW Z8, Dodge Viper, Aston Martin DB9, či Aston Martin V8 Vantage, začínal ako konštruktér nových karosérií na už existujúce vozidlá.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov