Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ford Thunderbird a Marilyn Monroe

V závere minulého roka sa v Los Angeles uskutočnila aukcia spoločnosti Julien’s Auction, na ktorej vydražili aj automobil po legendárnej Marilyn Monroe. Čierny kabriolet Ford Thunderbird z roku 1956 kúpil nový anonymný majiteľ za 490.000 USD (429.750 eur).

Hollywoodská ikona to mala rada nielen horúce, ale aj bez strechy. Nezabudnuteľná filmová herečka, modelka, speváčka a producentka dostala ikonický automobil od amerického módneho fotografa a súčasne filmového i televízneho producenta Miltona Greena.

Krátko na to sa Marilyn vydala za amerického dramatika a esejistu Arthura Millera. Podľa vierohodných zdrojov sa dvojica celebrít odviezla v čiernom kabriolete na verejnú svadobnú slávnosť 28. júna 1956, pričom o dva dni neskôr si to zopakovali na privátnej hostine.

Thunderbird, ktorý dostala „femme fatale“, bol pôvodne zakúpený 20. decembra 1955 u spoločnosti Westport Motors, v štáte Connecticut za 4000 dolárov na meno Marilyn Monroe Productions. Napokon z toho bol spomínaný vianočný darček od niekdajšieho priateľa a obchodného partnera.

Podľa slov Greeneovej manželky Amy mala Marilyn čierny Thunderbird veľmi rada: „Vždy, keď mala Marilyn možnosť, tak veľmi rada šoférovala. Užívali sme si spolu výhody kabrioletu a jazdu bez strechy, takže sme po diaľnici doslova plávali. Obe sme si užívali vietor vo vlasoch a na tvári, ale súčasne aj teplo na nohy, ktoré išlo z ohrievača.

Marilyn vlastnila čierny kabriolet od decembra 1955 do roku 1962. Tesne pred svojou smrťou ho venovala Johnovi Strasbergovi, synovi svojho učiteľa herectva Lee Strasberga a jeho ženy Pauly. Vozidlo je dnes pochopiteľne v špičkovom stave, prešlo renováciou a množstvo dielov je pôvodných.

Pod kapotou Fordu Thunderbird sa ukrýva atmosférická V8 s výkonom 225 koní, ktorá dokázala automobilu udeliť maximálnu rýchlosť až 182 km/h. Na dnešnú dobu to nie je síce žiadny rekord, avšak v roku 1955, to bolo neskutočne veľa. „Toto vozidlo predstavuje veľmi dôležité a šťastné obdobie v živote Marilyn,“ dodal Martin Nolan, riaditeľ aukčného domu Julien’s Auctions.

Aj s odstupom desiatok rokov je Marilyn stále pojmom vo svete. Predmety spojené s jej menom sa predávajú v aukciách za rekordné sumy. Socha Zlatého glóbusu z roku 1961 ako ocenenie pre najobľúbenejšiu svetovú herečku sa predala za 250.000 USD (219.260 eur).

Len o niekoľko minút neskôr aukčné kladivko odkleplo ďalšiu ponuku. Čierna saténová blúzka s kravatovým vzorom, v ktorej Marilyn absolvovala 26. februára 1956 na letisku v Los Angeles tlačovú konferenciu, sa predala za 43.750 eur, čo je viac ako štvornásobný nárast oproti pôvodnej cene (10.000 USD).

A to nie je všetko. Prvé vydanie časopisu Playboy s Marilyn Monroe na obálke a podpisom niekdajšieho vydavateľa Hugha Hefnera sa predalo za 32.000 USD. Za kultové čierno-biele kockované nohavice musel záujemca zaplatiť 31.250 USD, čo je trikrát viac ako bola pôvodná cena (10.000 USD).

Aukčná spoločnosť Julien’s Auctions spolupracuje so slávnymi a exkluzívnymi hviezdami  zo sveta filmu, hudby, športu a umeleckého sektoru. Špecializuje sa na predaj ikonických artefaktov a pozoruhodných kolekcií.

Do aukcie sa tak dostávajú cenné predmety nielen od Marilyn Monroe, ale aj Johna Lennona, Ringa Starra, Lady Gaga, Banksyho, Cher, Michaela Jacksona, U2, Barbary Streisandovej, Les Paula, Boba Hopeho, Elvisa Presleyho, Franka Sinatru, Jimiho Hendrixa a mnohých ďalších.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov