Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VinFast – dve premiéry a Beckham

Vietnamská značka VinFast, ktorej ambasádorom je bývalá futbalová hviezda a módna ikona David Beckham, šokovala na autosalóne v Paríži hneď dvomi svojimi prvotinami. VinFast Lux A2.0 sedan a VinFast Lux SA2.0 SUV sa začnú vyrábať od septembra 2019.

 

Za celým projektom je potrebné hľadať meno prvého vietnamského miliardára Phạma Nhậta Vượnga. Ten po úspešnom podnikaní v potravinárskom priemysle, v ktorom prerazil do celého sveta vďaka rezancom a polievkam Mivina, založil spoločnosť VinGroup. Doteraz sa síce špecializovala hlavne na trh s realitami, ale medzi jej najnovšie aktivity patrí divízia VinFast.

Prvé dva produkčné modely spoločnosti VinFast využívajú platformu od BMW, nakoľko vietnamská značka odkúpia od nemeckej automobilky licenciu. Na dizajne participovalo aj talianske štúdio Pininfarina. Sedan je tak postavený na základe minulej generácie BMW rady 5, zatiaľ čo SUV vychádza zo staršieho BMW X5.

Prečítajte si aj: Peugeot 508 SW – praktickejší elegán

Mníchovský dizajn však bol len základom, následne na ňom začalo pracovať viac ako 400 inžinierov zo spoločnosti Magna Steyr. Tí museli zaistiť, že dôjde k ideálnemu zakomponovaniu nových technológií ako napríklad riadiacej elektroniky Bosch. Okrem toho platformy teraz obsahujú viac vysoko-pevnej ocele ako predtým.

Okrem bezpečnosti inžinieri a konštruktéri zapracovali rovnako na ovládateľnosti, sedan aj SUV sa tak vpredu pýšia dvojitými lichobežníkmi a vzadu viacprvkovou nápravou. Pod kapotou oboch pracuje mníchovský agregát, konkrétne preplňovaný dvojlitrový štvorvalec. Aj ten však bol prerobený, a to znovu v spolupráci s firmou Bosch.

Obe vozidlá tiež poháňajú jednotky BMW, presnejšie preplňovaný dvojlitrový benzínový štvorvalec – v sedane s výkonom 130 kW (177 koní), v SUV s výkonom 170 kW (231 koní). Motory sú spojené s osemstupňovou automatickou prevodovkou a za príplatok bude dostupný aj pohon všetkých kolies.

Prečítajte si aj: Parížsky autosalón 2018: Bojkot?

Sedan meria 4973 milimetrov na dĺžku, 1900 mm na šírku, 1 464 mm na výšku a 2 968 mm v rámci rázvoru. Prekvapujúco je tak dlhší ako SUV, ktoré dĺžku meria 4 940 mm. S 1960 mm je však tiež širší a s 1773 mm tiež vyšší. Rázvor 2933 mm však už má kratší, hoci zvládne pohostiť sedem cestujúcich.

V interiéri potom dominantou predovšetkým 10,4-palcový displej postavený na výšku, ktorý trochu pripomína centrálny panel niektorých vozidiel známych značiek (pozn. Tesla a Volvo). Celkovo však pozitíva prevyšujú a pozoruhodná vietnamská značka, ktorá začala pre pár rokmi na holej lúke, ešte zrejme nepovedala posledné slovo.

„Vietnam je nádherná krajina. Mňa teší, že dizajnérom spoločnosti VinFast sa podarilo preniesť trochu tejto krásy do týchto úžasných nových vozidiel. Vždy som bol automobilový fanatik a je to pre mňa vzrušujúci pocit, byť v Paríži, aby som mohol osláviť príchod dvoch nových vozidiel na svetovú scénu,“ uviedol športový model Beckham.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov