Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ariel Atom 4 – nová okruhová hračka

Vlani si slovenskí motoristickí nadšenci mohli otestovať na letiskovom okruhu v Senici  jazdu na roadstri Ariel Atom V8. Teraz spoločnosť Ariel Motor Company predstavila svoju najnovšiu kreáciu – Ariel Atom 4.

Najnovšia verzia vozidla je už štvrtou generáciou formuly od britskej spoločnosti, ktorá má turbom preplňovaný agregát z Hondy Civic Type-R. Tento športový diabol akceleruje z pokoja na 160 km/h v priebehu necelých siedmich sekúnd .

Firma Ariel vznikla už v roku 1870, avšak výrobné portfólio, do ktorého patrili napríklad aj bicykle, bolo trochu odlišné. Počas nasledujúceho rozvoja postupne pribúdali kolesá a krajší dizajn, pričom firma vyrábala trojkolky aj štvorkolky. Tým pravým orechovým sú však športové vozidlá.
Prečítajte si aj: Splňte si v Senici chlapčenský sen s formulou Ariel Atom V8

Ariel Atom 4 sa môže pochváliť úplne novým pevnejším rámom, ktorý zvyšuje torznú tuhosť proti pôvodnému riešeniu o 15 %. Čerstvý podvozok má okrem vyššej pevnosti a bezpečnosti aj ďalšie výhody. Dvojmiestny roadster je rozhodne priestrannejší, zmestia sa tam aj dvaja dospelí. Novinkou je tiež väčšia palivová nádrž, ktorá sľubuje dojazd takmer 500 km.

A väčšia nádrž je potrebná, pretože tento „športiak“ má „vír v nádrži“. Pôvodný atmosférický alebo kompresorom preplňovaný dvojliter Honda už je minulosťou a na jeho miesto sa za kabínu nasťahoval spomínaný dvojlitrový turbom preplňovaný štvorvalec z novej Hondy Civic Type-R.

Na zadné kolesá posiela cez šesťstupňový manuál a diferenciál so zvýšeným trením výkon 235 kW (320 koní) a krútiaci moment 420 Nm. Firma Ariel Motors Company upravila riadiacu jednotku a tiež nechala vyvinúť nový výfukový systém. S novým motorom zrýchli Ariel Atom 4 z nuly na 100 km/h za necelé tri sekundy, pričom maximálna rýchlosť je nastavená na 261 km/h.

Prečítajte si aj: Formula E – Sezóna 2018/2019 sa zapíše do histórie!

V prípade záujmu si môžete priplatiť za karbónové kolesá, ktoré vážia polovinu oproti štandardným hliníkovým. V príplatkoch sa počíta napríklad s nastaviteľným podvozkom Öhlins, pričom základná verzia sa spolieha na Bilstein. Ariel súčasne prepracoval podlahu a časti veľmi skromnej karosérie tak, aby malo vozidlo lepšie aerodynamické vlastnosti.

Prečítajte si aj: Formula E – Porsche vstupuje do elektrického kolotoča

Ariel Atom 4 by sa mal dostať na európsky trh na jar budúceho roku. Každoročne by sa malo vyrobiť okolo sto exemplárov, pričom cena jedného sa na Britských ostrovoch pohybuje okolo 39.975 libier (45.052 eur). Vzhľadom ku schopnostiam sa jedná o slušný pomer výkonu a kvality, ktorý však najlepšie doceníte na pretekárskom okruhu.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov