Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Rover – autonómny golfový “kedík”

Svoj autonómny zázrak už nemajú len klasickí šoféri, ale aj golfisti. Nehovoríme o autíčku na premiestňovanie po golfových ihriskách, ale o autonómnom „kedíkovi“. Robotická „trojkolka“ Rover má po fyzickej stránke nahradiť tradičného nosiča vakov a palíc.

Golfový šport sa v priebehu 200-ročnej histórie výraznejšie aspoň v zásadných otázkach príliš nezmenil. Aj dnes udierajú golfisti s palicami do loptičky, ktorú v horšom prípade následne hľadajú. Po ihrisku sa golfisti premiestňujú väčšinou pešo, ale tí starší a unavenejší si najmä na ihriskách s väčším prevýšením požičajú autíčko.

Čo by sa však stalo, keby autonómny robotický „caddie“ nasledoval každý váš krok? Čo keby vám niesol vak, držal vaše nápoje, nepotrebné oblečenie a vracal vytrhnuté trsy trávy do pôvodného stavu? V takom prípade by ste sa okrem chôdze mohli sústrediť len na samotnú hru, pretože vysielač si pripnete na opasok!

Autonómny Rover na európskych „zelených kobercoch“ však aspoň zatiaľ neuvidíte. Robotický stroj na troch kolesách majú k dispozícii len vybrané golfové komunity v USA, pričom každé 1 euro  čiastky za požičanie putuje na charitatívne účely a projekty (The First Tee alebo LPGA Girls Golf Charities).

Rover je pozitívnou správou a dobrou alternatívou pre golfistu, klub a budúcnosť samotnej hry. Nehovoríme to len z hľadiska zdravého životného štýlu a rýchlejšieho priebehu golfovej hry, ale aj z pohľadu klubového pro-shopu, pretože to je produkt s nulovými investíciami.

Rover disponuje vysielačom, ktorým mu umožňuje sledovať golfistu po celom ihrisku. Autonómny robot sa pohybuje sa golfistom vo vzdialenosti do dvoch metrov, v prípade, že sa hráč rozbehne k ďalšej jamke, Rover ho rovnakou rýchlosťou nasleduje. Sofistikovaný „kedík“ je určený na navigáciu na rôznych terénoch.

Rover používa moderné senzory na zabránenie kolízií, takže sa automaticky zastaví pred každou prekážkou. Môžete počítať s tým, že na jedno nabitie vám bude stroj robiť aktívnu spoločnosť na 36 golfových jamkách. Okrem toho je vybavený telefónnou nabíjačkou a chladičom na nápoje.

Prenájmy golfových vozíkov sú dôležitým zdrojom príjmov pre golfové kluby, ktoré ich ponúkajú. Väčšina golfistov však preferuje chôdzu, pokiaľ je to možné, a to pre zdravotné výhody aj väčšiu spoločenskú interakciu. Tim Doane, vynálezca a bývalý manažér spoločnosti BP, videl príležitosť v priestore medzi týmito skutočnosťami.

Prototyp nebol pripravený na použitie v reálnom svete. A pretože Rover je tak radikálny nový koncept v „bradatom“ športe, ktorý je spojený s tradíciami a osobnými preferenciami, nebolo jednoduché túto myšlienku zrealizovať. Doane preto oslovil pri navrhovaní a technickom vylepšení spoločnosť Nottingham Spirk. Dnes, po siedmich rokoch vývoja, Rover mení golf a zážitok z tejto hry.

„Naše revízia prototypu odštartovala digitálnym vylepšením a softvarovým operačným systémom. Prijali sme nové technológie z obranného priemyslu, ktoré umožnili veľmi presné sledovanie pohybu golfistu a vynikajúcu flexibilitu pro produkt využívaný v náročnom exteriérovom prostredí. Okrem toho sme modernizovali technológiu tak, aby vyhovovala viacerým kanálom, takže až osem golfistov v rovnakom okolí môže súčasne používať Rover bez rušenia.

Pôvodný prototyp vážil viac ako 82 kg, teraz má Rover 44 kg. Pri tejto hmotnosti môže sledovať a kopírovať pohyb hráča až na grín, a to aj za daždivého počasia. V prípade ťažkých golfových vozíkov, o autíčkach ani nehovoriac, je to zakázané alebo obmedzované. Napokon, tri vzpriamené vozíky Rover zaberú rovnaký priestor ako jeden tradičný golfový vozík!

Rover súčasne disponuje integrovaným dotykovým displejom, na ktorom si noví užívatelia môžu naštudovať inštruktážne video. Golfisti môžu tento displej využiť aj na meranie vzdialenosti na jednotlivých jamkách. Autonómnej trojkolke nechýba ani nabíjačka na mobilné telefóny  Prvé testy prebehli v exkluzívnych zámorských golfových komunitách v Karolíne, Georgii a Ohiu.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov